ABN Amro: 'Voedselproducenten gevoelig voor Brexit'

Brexit

‘Per saldo zal Brexit waarschijnlijk een ‘verlies-verlies’ situatie opleveren’. Dat stelt ABN Amro in zijn nieuwste rapport over Brexit en de gevolgen daarvan voor het Nederlandse bedrijfsleven. Volgens de bank gaat Brexit vooral de agrarische, food- en industriële bedrijven treffen. "De kans op vraaguitval vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) is relatief groot en zal vooral het bedrijfsleven met hoge exportintensiteit raken", schrijft de bank.

Nederlandse bedrijven met een intensieve handelsrelatie met het VK, maar ook consumenten zowel in Groot-Brittannië als in Nederland, staan straks bloot aan de grillen van de valutamarkten. "Uit de analyse per sector komt naar voren dat de invloed van valuta’s voor bijna alle sectoren groot is. Bij agrarisch, food en industrie is die beweeglijkheid van wezenlijk belang. Bij leisure en food raakt het vertrouwen van consumenten een gevoelige snaar." De bank adviseert exporterende foodbedrijven te investeren in de bestaande relaties met Britse partners, valutarisico's af te dekken en aan scenarioplanning te doen om abrupte vraaguitval vóór te zijn.

Bron: Foodlog

Lees ook
Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

In de eerste helft van dit jaar is er minder rundvlees naar de EU geëxporteerd, maar de export van whisky en zalm nam juist toe. Volgens de cijfers van de Britse Food & Drink Federation nam de totale export van eet- en drinkproducten met 16 procent af tot zo’n 4,9 miljard pond (circa 5,7 miljard euro). Dat is het laagste bedrag sinds...

ABN AMRO: Wet Arbeidsmarkt in Balans leidt tot opzegging 77.000 tijdelijke banen

ABN AMRO: Wet Arbeidsmarkt in Balans leidt tot opzegging 77.000 tijdelijke banen

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) dient om vaste arbeidsrelaties aantrekkelijker te maken dan flexibele contracten. Deze wet behoeft verdere uitwerking blijkt uit econometrisch onderzoek van ABN AMRO. Nu stappen werkgevers over op zzp’ers en ontslaan flexwerkers. Ook pakt WAB nadelig uit voor vrouwen, jongeren en lager opgeleiden en leidt niet tot...

Britse vleesindustrie wil personeelstekort oplossen met inzet gedetineerden

Britse vleesindustrie wil personeelstekort oplossen met inzet gedetineerden

In het Verenigd Koninkrijk kampt de vleesbranche met een tekort aan personeel. De branche wil dit probleem op lossen door de inzet van (ex)gedetineerden en is daarover in overleg met de overheid. Dat meldt BBC.