ABN Amro: 'Voedselproducenten gevoelig voor Brexit'

Brexit

‘Per saldo zal Brexit waarschijnlijk een ‘verlies-verlies’ situatie opleveren’. Dat stelt ABN Amro in zijn nieuwste rapport over Brexit en de gevolgen daarvan voor het Nederlandse bedrijfsleven. Volgens de bank gaat Brexit vooral de agrarische, food- en industriële bedrijven treffen. "De kans op vraaguitval vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) is relatief groot en zal vooral het bedrijfsleven met hoge exportintensiteit raken", schrijft de bank.

Nederlandse bedrijven met een intensieve handelsrelatie met het VK, maar ook consumenten zowel in Groot-Brittannië als in Nederland, staan straks bloot aan de grillen van de valutamarkten. "Uit de analyse per sector komt naar voren dat de invloed van valuta’s voor bijna alle sectoren groot is. Bij agrarisch, food en industrie is die beweeglijkheid van wezenlijk belang. Bij leisure en food raakt het vertrouwen van consumenten een gevoelige snaar." De bank adviseert exporterende foodbedrijven te investeren in de bestaande relaties met Britse partners, valutarisico's af te dekken en aan scenarioplanning te doen om abrupte vraaguitval vóór te zijn.

Bron: Foodlog

Lees ook
Productie voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

Productie voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

De productie in de voedingsmiddelenindustrie groeide juni 2022 met 3 procent ten opzichte van de dezelfde periode van vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

ABN AMRO: Herstel economie staat haaks op welzijn van werknemer

ABN AMRO: Herstel economie staat haaks op welzijn van werknemer

De economische groei in combinatie met het personeelstekort heeft een negatief effect op de werknemer. De werkdruk is gestegen, burn-out klachten liggen weer op het niveau van vóór corona en de loonkloof tussen werkvloer en de top neemt toe.

ABN AMRO verwacht economische schokken voor industrie, leisure, retail, food en bouw

ABN AMRO verwacht economische schokken voor industrie, leisure, retail, food en bouw

ABN AMRO verwacht dat de druk op de industrie, leisure, retail, food en bouw in de tweede helft van 2022 gaat toenemen. De energiecrisis treft vooral de industrie, terwijl de horeca en retail kampen met slechtere winstvooruitzichten. Het risico op faillissementen neemt toe, aldus de bank.