ABN Amro: 'Voedselproducenten gevoelig voor Brexit'

Brexit

‘Per saldo zal Brexit waarschijnlijk een ‘verlies-verlies’ situatie opleveren’. Dat stelt ABN Amro in zijn nieuwste rapport over Brexit en de gevolgen daarvan voor het Nederlandse bedrijfsleven. Volgens de bank gaat Brexit vooral de agrarische, food- en industriële bedrijven treffen. "De kans op vraaguitval vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) is relatief groot en zal vooral het bedrijfsleven met hoge exportintensiteit raken", schrijft de bank.

Nederlandse bedrijven met een intensieve handelsrelatie met het VK, maar ook consumenten zowel in Groot-Brittannië als in Nederland, staan straks bloot aan de grillen van de valutamarkten. "Uit de analyse per sector komt naar voren dat de invloed van valuta’s voor bijna alle sectoren groot is. Bij agrarisch, food en industrie is die beweeglijkheid van wezenlijk belang. Bij leisure en food raakt het vertrouwen van consumenten een gevoelige snaar." De bank adviseert exporterende foodbedrijven te investeren in de bestaande relaties met Britse partners, valutarisico's af te dekken en aan scenarioplanning te doen om abrupte vraaguitval vóór te zijn.

Bron: Foodlog

Lees ook
Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie

Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie

Uit onderzoek van consultancybureau P2 blijkt dat de foodsector sneller moet verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken. Bedrijven willen wel, maar laten zich afremmen door investeringskosten en korte termijnvisie.

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.

Mkb-bedrijven kunnen zich aanmelden voor KVK Innovatie Top 100

Mkb-bedrijven kunnen zich aanmelden voor KVK Innovatie Top 100

De inschrijving voor de zestiende editie van de KVK Innovatie Top 100 is geopend. De Kamer van Koophandel (KVK) roept alle innovatieve ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf in Nederland op om mee te doen. Inschrijven kan tot en met 9 juli 2021.