Afgekeurde bananen geschikt als grondstof voor bioafbreekbare plastics

Bananen pexels

Reststromen van de bananenteelt zijn uitstekend geschikt als grondstof voor biologisch afbreekbare plastics. Dit concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research. Het gaat om 15 tot 20 procent van de totale bananenproductie in Colombia.

Vooral groene bananen die niet geschikt zijn voor export of lokale consumptie, hebben potentie. De onderzoekers hebben aangetoond dat het goed mogelijk is om zetmeel uit de bananen te halen en om te zetten naar een plasticfolie. Het is de bedoeling dat dit proces in vervolgprojecten verder wordt verfijnd en een reële optie wordt voor verwerken van reststromen in het land van herkomst.

De resultaten zijn behaald binnen de “Seed Money Project ‘Starch from residues for starch plastics in Colombia’”. Het doel van een Seed Money Project is partijen aan elkaar te verbinden zodat ze met elkaar ‘ontdekken’ wat de mogelijkheden zijn voor internationale activiteiten.

Bron: WUR

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Slimme adviezen met digitale informatie

Slimme adviezen met digitale informatie

Gepersonaliseerd voedingsadvies is een onderwerp dat al enige tijd op de agenda staat. Wat ook al langer wordt bekeken is hoe je dat advies kunt baseren op digitale informatie. Hoe het ermee staat?

Elbert Dijkgraaf nieuwe voorzitter raad van toezicht WUR

Elbert Dijkgraaf nieuwe voorzitter raad van toezicht WUR

De raad van toezicht van Wageningen University & Research (WUR) heeft een nieuwe voorzitter, prof.dr. Elbert Dijkgraaf. De ministers van OCW en LNV hebben hem per 1 december 2022 benoemd als opvolger van Jeroen Dijsselbloem.

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...