Afgekeurde bananen geschikt als grondstof voor bioafbreekbare plastics
Reststromen van de bananenteelt zijn uitstekend geschikt als grondstof voor biologisch afbreekbare plastics. Dit concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research. Het gaat om 15 tot 20 procent van de totale bananenproductie in Colombia.
Vooral groene bananen die niet geschikt zijn voor export of lokale consumptie, hebben potentie. De onderzoekers hebben aangetoond dat het goed mogelijk is om zetmeel uit de bananen te halen en om te zetten naar een plasticfolie. Het is de bedoeling dat dit proces in vervolgprojecten verder wordt verfijnd en een reële optie wordt voor verwerken van reststromen in het land van herkomst.
De resultaten zijn behaald binnen de “Seed Money Project ‘Starch from residues for starch plastics in Colombia’”. Het doel van een Seed Money Project is partijen aan elkaar te verbinden zodat ze met elkaar ‘ontdekken’ wat de mogelijkheden zijn voor internationale activiteiten.
Bron: WUR
Thema's
Meer over
Lees ook
Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen
Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...
Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan
Het Universiteitsfonds Wageningen heeft een nieuwe, jaarlijks uit te reiken award aangekondigd: de Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award. Dit is een stimuleringsprijs voor innovatieve ondernemers die zich richten op wereldwijde klimaat- en voedselzekerheidsvraagstukken en maximaal zeven jaar bezig zijn.
WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten
Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.