Afgekeurde bananen geschikt als grondstof voor bioafbreekbare plastics

Bananen pexels

Reststromen van de bananenteelt zijn uitstekend geschikt als grondstof voor biologisch afbreekbare plastics. Dit concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research. Het gaat om 15 tot 20 procent van de totale bananenproductie in Colombia.

Vooral groene bananen die niet geschikt zijn voor export of lokale consumptie, hebben potentie. De onderzoekers hebben aangetoond dat het goed mogelijk is om zetmeel uit de bananen te halen en om te zetten naar een plasticfolie. Het is de bedoeling dat dit proces in vervolgprojecten verder wordt verfijnd en een reële optie wordt voor verwerken van reststromen in het land van herkomst.

De resultaten zijn behaald binnen de “Seed Money Project ‘Starch from residues for starch plastics in Colombia’”. Het doel van een Seed Money Project is partijen aan elkaar te verbinden zodat ze met elkaar ‘ontdekken’ wat de mogelijkheden zijn voor internationale activiteiten.

Bron: WUR

Lees ook
Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

De supermarktomzet aan duurzame voeding wordt steeds groter. In 2021 had 22 procent van de omzet aan voeding een duurzaamheidskeurmerk. In 2013 was dit nog maar 8 procent. Vooral producten als varkensvlees, verse vis, thee en eieren hebben vaak een duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2021 van Wageningen University & Research...

Het AGROS-project | Werken aan een autonome kas

Het AGROS-project | Werken aan een autonome kas

Voor een steeds verder groeiende bevolking speels glastuin-bouw een sleutelrol in de productie van verse groenten en fruit. In de afgelopen decennia zijn glastuinbouwbedrijven steeds groter geworden en de teelt steeds complexer.

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.