Agrifacts: onjuiste informatie landbouw, tuinbouw en visserij in schoolboeken

boeken_pixabay

Stichting Agrifacts heeft de inhoud van de lesboeken van het basisonderwijs bekeken. Volgens de stichting staat er veel incorrecte informatie over landbouw, tuinbouw en visserij in schoolboeken. "Dat is voedselproducenten, zoals boeren en vissers, een doorn in het oog", aldus de stichting.

Daarom onderwierpen Stichting Agri Facts en visserijorganisatie Eendracht Maakt Kracht bijna 200 les- en werkboeken in het basisonderwijs aan een toetsing. Op 15 juni vond de voorscreening plaats en op zaterdag 29 juni maakt een jury onder leiding van Prof.dr. Aalt Dijkhuizen bekend hoe het is gesteld met de kwaliteit van de lesstof over de Nederlandse voedselproductie.

Uit de voorscreening komt naar voren dat in het merendeel van de lesboeken minimaal één keer en soms meerdere onjuiste informatie staat over de landbouw en visserij. Bijvoorbeeld de al langer verboden legbatterij voor legkippen komt in verschillende schoolboeken ter sprake. Een ander voorbeeld is de bewering dat boeren in ons land veel bos kappen voor de aanleg van akkers. Uit de voorscreening blijkt ook dat er schoolboeken zijn die wel correcte lesstof bieden.

Op zaterdag 29 jury gaat de jury in een besloten zitting in beraad over de kwaliteit van de lesstof. Direct daarna maakt de jury, die bestaat uit deskundigen uit de wetenschap, het onderwijs, de land- en tuinbouw, de uitkomsten bekend. De jury kijkt niet alleen naar onjuiste informatie, maar ook naar correcte, eerlijke informatie. De auteurs van het beste schoolboek krijgen een geldprijs toegekend.

Lees ook
India verbiedt export van tarwe

India verbiedt export van tarwe

De regering in India heeft de export van tarwe uit het land verboden. Vanwege slechte oogst door hittegolven zijn de graanprijzen in India hard gestegen. De Indiase autoriteiten besloten tot het exportverbod om de voedselzekerheid in het land veilig te stellen.

Wereldbank verwacht hoge voedselprijzen tot eind 2024

Wereldbank verwacht hoge voedselprijzen tot eind 2024

De prijzen van basisproducten zoals energie en voedsel blijven nog enkele jaren hoog, zegt de Wereldbank. Volgens het nieuwste Commodity Markets Outlook-rapport duurt dit nog tot eind 2024.

Kabinet investeert €42 miljoen in virtueel instituut voor duurzame landbouw

Kabinet investeert €42 miljoen in virtueel instituut voor duurzame landbouw

De Nederlandse overheid investeert de komende tien jaar 42 miljoen euro in CROP-XR, een nieuw, virtueel instituut gericht op de ontwikkeling van landbouwgewassen die beter bestand zijn tegen klimaatverandering en minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen. Het kabinet investeert in CROP-XR vanuit het Nationaal Groeifonds.