Al 600 fipronilmeldingen in Europees meldsysteem RASFF

Eieren_3

In het Europese voedselveiligheidsmeldsysteem RASFF heeft de fipronilcrisis inmiddels tot 600 meldingen geleid; dagelijks komen er nog nieuwe bij. Dat vertelde de Europese commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis afgelopen week het Europese Parlement.

De Europese Commissie was pas op de hoogte sinds de eerste melding in RASFF, op 20 juli door de Belgische autoriteiten. "Dit incident onderstreept het feit dat we de manier waarop de netwerken van de Europese Unie op het gebied van voedselveiligheid en voedselfraude worden gebruikt, moeten versterken," aldus Andriukaitis. Dat is diplomatieke taal voor: de fouten en knelpunten moeten worden aangepakt.

Verschillende Europarlementariërs en de Europese consumentenorganisatie BEUC zijn van mening dat de fipronilcrisis aantoont dat een open markt een bedreiging vormt voor de veiligheid van consumenten. "Zelfs als je je nationale autoriteit kunt vertrouwen omdat die over voldoende middelen beschikt en goed werkt, zijn consumenten nog altijd overgeleverd aan hoe goed buitenlandse instanties hun werk doen. Ons eten is zo veilig als de zwakste schakel in de keten", aldus BEUC.

De Franse Europarlementariër Michèle Rivasi blijkt diezelfde mening toegedaan: "Niemand wist dat er fipronil in de eieren zat, omdat niemand eieren daarop onderzocht. [..] Het duurde twee maanden voordat de Lidstaten geïnformeerd werden en nog eens 2 weken voor de informatie in RASFF terecht kwam. Al die tijd bleven we eieren, wafels en bladerdeeg eten die besmet waren met fipronil."

Bron: Foodlog

Lees ook
Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Onderzoek door de Engelse universiteit van Loughborough laat zien dat consumenten minder calorieën eten als er beweeglabels op de etiketten van voedingsmiddelen staan. Beweeglabels maken etiketten begrijpelijker en laten in een oogopslag zien hoeveel je moet bewegen om een blikje frisdrank of een reep chocolade te verbranden. Calorieën...

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...