‘Anti-brood trend kan gezondheid schaden’

Een tarwevrij dieet, zoals De Voedselzandloper en Broodbuik propageren, kan zorgen voor een jodiumgebrek. Dat te veel brood ziek maakt, is nooit bewezen. Maar te weinig brood en daardoor jodiumtekort, kan wél leiden tot klachten, ziekte en problemen bij de hersenontwikkeling van kinderen. Daar moet tegen gewaarschuwd worden.

Dat stelt Robin Peeters, hoofd van het schildkliercentrum in het Rotterdamse Erasmus MC in de Volkskrant.

Deze zomer start een groot Europees onderzoek naar de jodiuminname van vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Ook wordt onderzocht wat het effect van jodiumgebrek is op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen.

Jodium

Jodium is van belang voor een normale groei en ontwikkeling en voor een goede stofwisseling. Omdat jodium via bakkerszout wordt toegevoegd aan brood, is brood in Nederland de belangrijkste bron van dit mineraal.

Risico

Vorig jaar stelde het RIVM in een rapport (op basis van cijfers uit 2010) dat Nederlanders door het eten van brood genoeg jodium binnenkrijgen, al werd toen ook al gemeld dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven een risico lopen. Juist deze groep heeft anderhalf keer zo veel jodium nodig als andere vrouwen.

‘Lager IQ’

Er zijn aanwijzingen dat een jodiumgebrek tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte problemen oplevert bij de hersenontwikkeling van kinderen. “Zelfs een subtiel tekort aan jodium leidt tot een lager IQ”, aldus Peeters in het dagblad.

Een jodiumgebrek kan in zijn algemeenheid leiden tot verstoring van de schildklierwerking en vermoeidheidsklachten.

Langere termijn

De anti-brood diëten hebben nog niet geleid tot een nieuwe stroom patiënten, maar volgens Peeters is dat ook nog te vroeg, omdat klachten pas op de langere termijn ontstaan.

Kilo kaas, 14 glazen melk

Wie brood van het menu schrapt, moet de hoeveelheid jodium elders vandaan halen. En dat is lastig, stelt Janneke Verkaik van het RIVM. Het equivalent jodium uit 6 boterhammen per dag betekent een kilo kaas, 14 glazen melk of 8 eieren.

Lees ook:

‘Zoutverlaging leidde niet tot jodiumtekort' (13 november 2014)

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Albert Heijn vervangt plastic broodclips door papier

Albert Heijn vervangt plastic broodclips door papier

Vanaf deze week start Albert Heijn op de broodafdeling met papieren clipjes. De bekende vierkante, plastic broodclipjes worden geleidelijk vervangen door een recyclebare papieren variant.

PLUS start met verkoop brood van gisteren

PLUS start met verkoop brood van gisteren

Om voedselverspilling tegen te gaan start PLUS met de verkoop van brood van gisteren. Brood van de versafdeling dat niet op de dag zelf verkocht wordt, kost een dag later 25 cent, 50 cent of 75 cent en is tot 11.00 uur te koop, herkenbaar door stickers en speciale borden bij de broodafdeling.

Circular Food Center-cluster werkt aan efficiëntere broodketen tegen voedselverspilling

Circular Food Center-cluster werkt aan efficiëntere broodketen tegen voedselverspilling

Verschillende bakkersorganisaties, kennisinstellingen en bedrijven willen gezamenlijk werk maken van een efficiëntere broodketen. Hiermee hopen zij verspilling van brood tegen te gaan.