‘Anti-brood trend kan gezondheid schaden’

broodjeham315

Een tarwevrij dieet, zoals De Voedselzandloper en Broodbuik propageren, kan zorgen voor een jodiumgebrek. Dat te veel brood ziek maakt, is nooit bewezen. Maar te weinig brood en daardoor jodiumtekort, kan wél leiden tot klachten, ziekte en problemen bij de hersenontwikkeling van kinderen. Daar moet tegen gewaarschuwd worden.

Dat stelt Robin Peeters, hoofd van het schildkliercentrum in het Rotterdamse Erasmus MC in de Volkskrant.

Deze zomer start een groot Europees onderzoek naar de jodiuminname van vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Ook wordt onderzocht wat het effect van jodiumgebrek is op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen.

Jodium

Jodium is van belang voor een normale groei en ontwikkeling en voor een goede stofwisseling. Omdat jodium via bakkerszout wordt toegevoegd aan brood, is brood in Nederland de belangrijkste bron van dit mineraal.

Risico

Vorig jaar stelde het RIVM in een rapport (op basis van cijfers uit 2010) dat Nederlanders door het eten van brood genoeg jodium binnenkrijgen, al werd toen ook al gemeld dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven een risico lopen. Juist deze groep heeft anderhalf keer zo veel jodium nodig als andere vrouwen.

‘Lager IQ’

Er zijn aanwijzingen dat een jodiumgebrek tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte problemen oplevert bij de hersenontwikkeling van kinderen. “Zelfs een subtiel tekort aan jodium leidt tot een lager IQ”, aldus Peeters in het dagblad.

Een jodiumgebrek kan in zijn algemeenheid leiden tot verstoring van de schildklierwerking en vermoeidheidsklachten.

Langere termijn

De anti-brood diëten hebben nog niet geleid tot een nieuwe stroom patiënten, maar volgens Peeters is dat ook nog te vroeg, omdat klachten pas op de langere termijn ontstaan.

Kilo kaas, 14 glazen melk

Wie brood van het menu schrapt, moet de hoeveelheid jodium elders vandaan halen. En dat is lastig, stelt Janneke Verkaik van het RIVM. Het equivalent jodium uit 6 boterhammen per dag betekent een kilo kaas, 14 glazen melk of 8 eieren.

Lees ook:

‘Zoutverlaging leidde niet tot jodiumtekort' (13 november 2014)

Lees ook
Maatregelen NEBAFA tegen coronavirus

Maatregelen NEBAFA tegen coronavirus

De snelle verspreiding van het coronavirus door Nederland treft alle sectoren. Bedrijven en organisaties nemen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat geldt ook voor de Nederlandse bakkerijgrondstoffenindustrie. In een persbericht laat de vereniging van Nederlandse fabrikanten van bakkerijgrondstoffen (NEBAFA) weten welke maatregelen...

Voor het eerst in 10 jaar groei broodconsumptie

Voor het eerst in 10 jaar groei broodconsumptie

Voor het eerst in tien jaar tijd laat de broodconsumptie een voorzichtige groei zien. De cijfers over het jaar 2019 laten een voorzichtige groei in het broodvolume van 1,5 procent zien. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) is verheugd: “Dit is goed nieuws voor de sector. En een mooie waardering voor de imagocampagne ‘Brood. Goed verhaal’.

Van broodafval naar bacteriecultuur

Van broodafval naar bacteriecultuur

Italiaanse onderzoekers hebben op basis van broodresten een medium ontwikkeld voor de cultivering van micro-organismen voor bijvoorbeeld fermentatie. Het resultaat is niet alleen een goede manier om een reststroom te verwaarden, het is volgens de onderzoekers ook nog eens goedkoper dan de huidige commerciële voedingsbodems voor de cultivering van...