Mensen & bedrijven
avantium

De plannen van chemiebedrijf Avantium om bioplastic flessen te gaan produceren, worden heroverwogen. Na het vertrek van samenwerkingspartner BASF moet Avantium op zoek naar een nieuwe partner om hun innovatieve kunststof PEF te vermarkten.

Avantium richtte samen met het Duitse bedrijf BASF de joint venture Synvina op om op grote schaal het door Avantium ontwikkelde bioplastic PEF te produceren. Er lagen plannen voor een fabriek in Antwerpen, maar in oktober werd duidelijk dat er onenigheid was ontstaan tussen de partners. Eind vorig jaar kondigde BASF aan uit de samenwerking te stappen.

Nieuwe plannen

Het Financieele Dagblad meldt dat de scheiding nu definitief is. Avantium betaalt ruim €17 miljoen voor het belang van BASF in Synvina, en de apparatuur en installaties die gezamenlijk zijn aangeschaft. Het bedrijf zoekt momenteel naar nieuwe partners om de innovatie verder te ontwikkelen. De grootse plannen in Antwerpen zijn daarmee van de baan. Ook het plan om met PEF de markt voor plastic flessen in te stappen, wordt heroverwogen. In een interview met het FD zei CEO Tom van Aken dat hij overweegt om elders een kleinere fabriek te bouwen en de productie eerst te richten op een hoogwaardiger marktsegment met een kleiner volume, zoals filmlagen in elektronica. Productie op grotere schaal voor de flessenmarkt wordt niet uitgesloten; welke richting het bedrijf opgaat moet blijken na gesprekken met potentiële partners.

Bron: FD, 28/01/2019

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *