B-TRUST: Empowering Trust, Unleashing Biotech’s Potential

18 januari 2024 Chokniti Khongchum via Pexels
Het nieuwe Europese project B-TRUST startte op 5 en 6 december 2023 met het doel om de toepassing van biotech-innovaties met positieve duurzaamheidsimpact voor de voedings- en biogebaseerde industrie te versnellen. Flanders’s Food coördineert dit project en vertelt er meer over met het onderstaande bericht.

De versnelling van de toepassing van biotech-innovaties moet bereikt worden door het ontwikkelen van een innovatief en inclusief ‘governance model’ dat transparantie en vertrouwen bevordert bij de zogenaamde ‘4H’ actoren. Consumenten en burgers via co-creatie betrekken vormt hierbij de centrale spil. Flanders’ FOOD slaat hiervoor de handen in elkaar met VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, co-creatie- en sociale innovatie-experten Alice en LAMA, en twee andere Europese agrovoedingsclusters.

Cruciale rol biotechnologie

Biotechnologie – de innovatieve toepassing van biologische systemen en organismen gericht op technologische ontwikkeling – speelt een cruciale rol in het realiseren van een duurzame Europese industrie. Niettegenstaande het enorme potentieel van biotechnologie in domeinen zoals gezondheid, materialen, chemie, agricultuur en voedingsproductie, kent haar toepassing aanzienlijke drempels op het vlak van brede publieke acceptatie. Dit gebrek aan vertrouwen verklaart ook de terughoudendheid van industrie en investeerders om biotechnologische oplossingen te implementeren en financieren. Ook het wegnemen van regelgevende drempels krijgt hierdoor mogelijks niet de nodige tractie.

De zorgen van consumenten en burgers onderkennen, informatielacunes dichten, transparante communicatie promoten, en het actief betrekken van verschillende stakeholders in besluitvormingsprocessen, zijn cruciale stappen om deze uitdaging effectief aan te pakken en een solide basis te leggen voor publieke acceptatie die resulteert in meer en snellere implementaties van biotechnologische oplossingen.

B-TRUST

In lijn met de EU Bioeconomy Strategy en de doelstellingen van de Europese Green Deal, is de hoofddoelstelling van het B-TRUST-project om een transparant en inclusief ‘governance model’ te ontwikkelen dat, steeds vertrekkend van wetenschappelijke onderbouwing, publiek wantrouwen en terughoudendheid van de industrie kan ombuigen en de toepassing van biotechnologie in de voedings- en biogebaseerde industrie bewerkstelligen. Hierbij staan het bevorderen van transparantie inzake consumentenveiligheid en milieugerelateerde veiligheid, het betrekken van burgers en andere 4H actoren, en het uitwisselen van goede praktijken om tot echte ‘governance networks’ te komen, centraal.

B-TRUST is een impact-gedreven project verankerd in een Theory of Change (‘Verandertheorie’), waartegen de ontwikkelde innovatieve co-creatie-technieken om tot ‘trust building’ te komen, voortdurend geëvalueerd worden. Het finale resultaat van B-TRUST zal dan ook een gevalideerd co-creatie-programma met onderliggende basisprincipes zijn, dat kan geïmplementeerd worden door onderzoeksinstellingen, subsidieverstrekkers, industrie, investeerders enz. om het potentieel van industriële biotechnologie tot daadwerkelijke impact te brengen.

Europese subsidie

Het B-TRUST-project heeft een budget van 1.5 miljoen € ter beschikking en wordt gefinancierd door de Europese Unie binnen het Horizon Europe 2021-2027 programma. Het project wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit drie vooraanstaande Europese agrovoedings- en bioeconomie-clusters (Flanders’ FOOD, FOOD+i en Food & Bio Cluster Denmark) , het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), en co-creatie- en sociale innovatie-experten Alice down the rabbit hole (uit Vlaanderen) en LAMA Società Cooperaitiva (uit Italië).

Altijd op de hoogte blijven?