Babyvoeding vaak te zoet, zegt Wereldgezondheidsorganisatie

baby-food-pixabay

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat een groot deel van de babyvoeding te veel suiker bevat.

De Wereldgezondheidsorganisatie verzamelde data over babyvoeding in meer dan vijfhonderd winkels in de steden Wenen, Sofia, Budapest en Haifa. Met name in Wenen, Sofia en Budapest lag het suikergehalte in babyvoeding hoog. In meer dan de helft van de daar geteste producten maakte suiker meer dan 30% uit van het totaal aan calorieën. In Wenen bleek het aandeel suiker het hoogst te liggen. In meer dan de helft van de producten werd meer dan 40% van de calorieën uit suiker gehaald. De energiedichtheid van verschillende productsoorten kon van land tot land variëren, maar was in Sofia en Budapest gemiddeld niet hoger dan in Wenen. In Haifa, Israël werd het onderzoek bemoeilijkt doordat het nog niet verplicht was de hoeveelheid suiker op de verpakking te vermelden. De energiedichtheid lag wel relatief hoog.

Zoete smaak

Hoewel fruit en groente van nature suiker bevatten en wel geschikt zijn voor jonge kinderen, maakt de Wereldgezondheidsorganisatie zich zorgen over de grote hoeveelheid suiker in gepureerde producten voor baby’s en peuters. De zoetigheid kan ervoor zorgen dat kinderen een (nog) grotere smaakvoorkeur krijgen voor zoet voedsel, wat de kans op overgewicht en diabetes in latere levensfasen vergroot.

Lees ook
Meer suiker in snoeprepen dan 25 jaar geleden

Meer suiker in snoeprepen dan 25 jaar geleden

Snackproducenten staan onder grote druk de hoeveelheid zout en suiker in hun producten te verlagen. Maar verschillende chocoladerepen zijn in de afgelopen vijfentwintig jaar juist zoeter geworden, ontdekten Britse onderzoekers. Onderzoekers van Queen Mary University in Londen vonden informatie over de formulering van (in Groot-Brittannië verkochte)...

Is gerookte vis net zo kankerverwekkend als vleeswaren?

Is gerookte vis net zo kankerverwekkend als vleeswaren?

Bewerkt vlees, zoals worsten, hamburgers en al die soorten vleeswaren kunnen darmkanker veroorzaken volgens de IARC, onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We voerden er op Foodlog ooit een lange - en relativerende - discussie over.

Nieuwe bacteriecultuur voor zoetere yoghurt

Nieuwe bacteriecultuur voor zoetere yoghurt

Chr. Hansen heeft een nieuwe bacteriecultuur op de markt gebracht waarmee producenten zoetere yoghurt kunnen maken. Daardoor hoeven achteraf minder suikers te worden toegevoegd. De nieuwe bacteriecultuur, die van Chr. Hansen de lieftallige naam Sweety Y-1 kreeg, zou volgens het bedrijf voor minder verzuring zorgen gedurende de houdbaarheid van de...