Bacteriofagen toegestaan bij bestrijding listeria

bacteriofagen-wikimedia

Beeld: Dr Graham Beards/wikimedia

Het Europese Hof heeft besloten dat levensmiddelenproducenten bacteriofagen mogen blijven gebruiken ter bestrijding van de listeriabacterie. Het Wageningse bedrijf Micreos Food Safety, een leverancier van fagen, startte een proces bij het Europese Hof vanwege het gebrek aan officiële regelgeving omtrent de techniek.

Bacteriofagen die specifiek de listeria bacterie doden, kunnen voorkomen dat listeria zich tijdens de productie van levensmiddelen verspreidt. De afgelopen maanden hebben listeria uitbraken geleid tot ziekenhuisopnamen en zelfs doden en miskramen in Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. Zelfs als de bacterie aanwezig is in wettelijk toegestane lage hoeveelheden, kan die in de koelkast doorgroeien tot gevaarlijke niveaus.

Fagen zijn een nieuw wapen in het gevecht voor voedselveiligheid. Juist doordat ze anders zijn dan bestaande middelen, is de goedkeuring in de EU voor deze methode om bacteriën te bestrijden lang opgehouden. In de VS werd door de FDA al in 2006 de eerste anti-listeria-faag goedgekeurd, en bestempeld als veilig. Het betrof Listex, van het Wageningse life-sciences bedrijf Micreos Food Safety.

Desondanks bleef in Europa een officieel standpunt over de inzet van bacteriofagen uit. Die onzekerheid werd ook niet weggenomen door de Nederlandse voedselautoriteit NVWA of het ministerie van VWS, dat lang wachtte op een Europees advies. Leden van het Europese Parlement richten zich nu tot de Europese Commissie met het urgente advies om passende regels te creëren voor het gebruik van fagen. Intussen is er nu in elk geval helderheid verstrekt door het Europese Hof, waardoor deze innovatie ook binnen de EU onverminderd ingezet kan worden voor de voedselveiligheid.

Lees ook
Listeriadetectie met een druk op de knop

Listeriadetectie met een druk op de knop

Het Zwitserse bedrijf Nemis Technologies heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor de detectie van onder meer Salmonella en Listeria monocytogenes. Deze technologie werkt op basis van chemoluminescentie, waarbij een luminescentiemolecuul gekoppeld wordt aan een detectiemolecuul. We hebben verschillende moleculen ontwikkeld om verschillende activiteiten...

Heldere conclusies over verneveling van desinfectiemiddelen

Heldere conclusies over verneveling van desinfectiemiddelen

Chloordioxide en perazijnzuur zijn bekende middelen om procesapparatuur in de voedingsmiddelenindustrie te desinfecteren. Gemengd met water leidt het gebruik van chloordioxide tot residu. Kan verneveling met perazijnzuur een alternatief bieden? Wageningen Food & Biobased Research zocht het uit. Er gelden strenge Maximale ResiduLimieten (MRL) voor...

Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

‘Vleeswarenfabriek Offerman verzweeg tegen zijn eigen schoonmaakbedrijf dat de verouderde fabriek in Aalsmeer extra moest worden schoongemaakt,’ ontdekte De Telegraaf na onderzoek naar de schoonmaakpraktijken in die fabriek.