Bacteriofagen toegestaan bij bestrijding listeria

bacteriofagen-wikimedia

Beeld: Dr Graham Beards/wikimedia

Het Europese Hof heeft besloten dat levensmiddelenproducenten bacteriofagen mogen blijven gebruiken ter bestrijding van de listeriabacterie. Het Wageningse bedrijf Micreos Food Safety, een leverancier van fagen, startte een proces bij het Europese Hof vanwege het gebrek aan officiële regelgeving omtrent de techniek.

Bacteriofagen die specifiek de listeria bacterie doden, kunnen voorkomen dat listeria zich tijdens de productie van levensmiddelen verspreidt. De afgelopen maanden hebben listeria uitbraken geleid tot ziekenhuisopnamen en zelfs doden en miskramen in Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. Zelfs als de bacterie aanwezig is in wettelijk toegestane lage hoeveelheden, kan die in de koelkast doorgroeien tot gevaarlijke niveaus.

Fagen zijn een nieuw wapen in het gevecht voor voedselveiligheid. Juist doordat ze anders zijn dan bestaande middelen, is de goedkeuring in de EU voor deze methode om bacteriën te bestrijden lang opgehouden. In de VS werd door de FDA al in 2006 de eerste anti-listeria-faag goedgekeurd, en bestempeld als veilig. Het betrof Listex, van het Wageningse life-sciences bedrijf Micreos Food Safety.

Desondanks bleef in Europa een officieel standpunt over de inzet van bacteriofagen uit. Die onzekerheid werd ook niet weggenomen door de Nederlandse voedselautoriteit NVWA of het ministerie van VWS, dat lang wachtte op een Europees advies. Leden van het Europese Parlement richten zich nu tot de Europese Commissie met het urgente advies om passende regels te creëren voor het gebruik van fagen. Intussen is er nu in elk geval helderheid verstrekt door het Europese Hof, waardoor deze innovatie ook binnen de EU onverminderd ingezet kan worden voor de voedselveiligheid.

Lees ook
Bedrijven kunnen consumenten beter voorlichten middels verpakkingen

Bedrijven kunnen consumenten beter voorlichten middels verpakkingen

Een onderzoek van DNV-GL laat zien welke invloed verpakkingen hebben op de keuze van consumenten voor een product. Consumenten hebben het meeste vertrouwen in de voedselveiligheid van merkproducten. Meer informatie op de verpakkingen zou consumenten er toe kunnen verleiden om meer voor een product te betalen.

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Eind 2018 startte er een pilot met mobiele slachthuizen, ook wel Mobiele Dodings Unit genoemd. Dieren die niet getransporteerd kunnen worden, maar wel slachtwaardig zijn kunnen in deze unit gedood worden. De verdere verwerking vindt plaats in het slachthuis. Minister Carola Schouten heeft de kamer laten weten dat zij voor de zomer een sluit wil nemen...

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...