Balsamico mag ook uit Duitsland komen

azijn-wikimedia

Beeld: Azijnvaten, Wikimedia

'Balsamico' is geen beschermde term, oordeelde het Europese Hof vandaag. Dat is een tegenvaller voor de Italiaanse azijnmakers die zich sinds 2009 kunnen laten voorstaan op Europese herkomstbescherming voor hun Aceto Balsamico di Modena.

De zaak was door de azijnmakers van Modena aangespannen tegen een Duits bedrijf dat al jaren azijnproducten verkoopt onder de naam 'Deutscher Balsamico', schrijft Zeit. Dat mag het bedrijf dus ook blijven doen, volgens het Europees Hof van Justitie.

De Beschermde Geografische Aanduiding is bedoeld om regionale specialiteiten in Europa te beschermen tegen toe-eigening en namaak. Smaak, reputatie en receptuur moeten dus een directe relatie hebben tot de regio waar het product gemaakt wordt. Balsamico kan ook ergens anders vandaan komen dan uit Modena, vindt de rechter.

De naam 'Aceto Balsamico di Modena' blijft wel beschermd. Maar het exclusieve gebruik van de afzonderlijke woorden in de naam kunnen de Modenezen niet claimen. "Het woord 'aceto' is een algemene term en het woord 'balsamico' is een adjectief dat algemeen gebruikt wordt voor azijn met een zoetzure smaak", aldus het Hof.

Bron: Foodlog, 4/12/2019

Foodlog

Lees ook
EU wet- en regelgeving hindert opmars biologische bestrijdingsmiddelen

EU wet- en regelgeving hindert opmars biologische bestrijdingsmiddelen

De landbouwsector heeft dringend duurzame gewasbeschermingsmiddelen nodig. Maar Europese regelgeving frustreert de introductie van nieuwe biologische middelen. Dat concluderen onderzoekers van onder andere Wageningen University & Research (WUR) in een onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke blad BioControl.

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...

Europese Commissie publiceert dual quality-onderzoek

Europese Commissie publiceert dual quality-onderzoek

De Europese Commissie publiceerde deze week de resultaten van een onderzoek naar zogenaamde dual quality-producten. Een derde van de geteste voedingsmiddelen bleek in verschillende landen een verschillende samenstelling te hebben, terwijl de verpakking nagenoeg gelijk was. In een vergelijkende studie heeft de Europese Commissie de samenstelling laten...