‘Basissmaken gelinkt aan eigen hersencellen’

evmi-smaak

Het brein heeft vermoedelijk gespecialiseerde hersencellen voor het waarnemen van elk van de vijf basissmaken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Colombia University onder muizen.

Tot nu toe werd er altijd van uit gegaan dat de verschillende smaaksensaties (zout, zoet, zuur, bitter en umami) op de tong door alle hersencellen konden worden waargenomen.

In het Amerikaanse onderzoek werd gebruikgemaakt van genetisch gemodificeerde muizen, waarvan verschillende delen in het brein oplichtten als ze geactiveerd worden.

Met een micro-endoscoop konden de onderzoekers in de hersenen van de muizen kijken, terwijl deze verschillende smaken kregen toegediend. Dat meldt Nu.nl.

Neuronen

Zo lichtten bij een zoete smaak een andere groep neuronen op dan bij zuren smaken.

Volgens de onderzoekers is er een sterke verbinding tussen smaakcellen op de tong van muizen en specifieke hersencellen in hun hersenen.

Het onderzoek dat gepubliceerd is in wetenschappelijk tijdschrift Nature, stelt dat de verwerking van verschillende smaken in het brein bij mensen op de zelfde manier verloopt.

De nieuwe bevindingen openen volgens de onderzoekers mogelijkheden voor nieuwe medicijnen voor mensen die kampen met smaakverlies.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Over smaak  valt wel te twisten

Over smaak valt wel te twisten

We weten veel te weinig over smaak. Onze kennis over bereidingswijzen holt achteruit. En met de schaalvergroting in de landbouw is in de afgelopen decennia ook nog de smaak van landbouwproducten achteruitgegaan. Dat betoogt smaakprofessor Peter Klosse. “We zijn met z’n allen voedselanalfabeet en dat vinden heel veel mensen prima.” Smaakprofessor...

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Mensen willen best meer groente eten maar dan moeten zij wel verleid worden door een lekker klinkende naam. Alleen zeggen dat iets op basis van de voedingswaarden gezond is, blijkt niet voldoende om voor de gezonde optie te gaan.