‘Basissmaken gelinkt aan eigen hersencellen’

evmi-smaak

Het brein heeft vermoedelijk gespecialiseerde hersencellen voor het waarnemen van elk van de vijf basissmaken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Colombia University onder muizen.

Tot nu toe werd er altijd van uit gegaan dat de verschillende smaaksensaties (zout, zoet, zuur, bitter en umami) op de tong door alle hersencellen konden worden waargenomen.

In het Amerikaanse onderzoek werd gebruikgemaakt van genetisch gemodificeerde muizen, waarvan verschillende delen in het brein oplichtten als ze geactiveerd worden.

Met een micro-endoscoop konden de onderzoekers in de hersenen van de muizen kijken, terwijl deze verschillende smaken kregen toegediend. Dat meldt Nu.nl.

Neuronen

Zo lichtten bij een zoete smaak een andere groep neuronen op dan bij zuren smaken.

Volgens de onderzoekers is er een sterke verbinding tussen smaakcellen op de tong van muizen en specifieke hersencellen in hun hersenen.

Het onderzoek dat gepubliceerd is in wetenschappelijk tijdschrift Nature, stelt dat de verwerking van verschillende smaken in het brein bij mensen op de zelfde manier verloopt.

De nieuwe bevindingen openen volgens de onderzoekers mogelijkheden voor nieuwe medicijnen voor mensen die kampen met smaakverlies.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Mensen willen best meer groente eten maar dan moeten zij wel verleid worden door een lekker klinkende naam. Alleen zeggen dat iets op basis van de voedingswaarden gezond is, blijkt niet voldoende om voor de gezonde optie te gaan.

‘Gezond eten is vaak niet lekker genoeg’

‘Gezond eten is vaak niet lekker genoeg’

Volgens promovenda Astrid van Langeveld ligt het niet kunnen volhouden van een dieet niet aan te weinig discipline, maar is een gezond dieet simpelweg niet lekker genoeg. Van Langeveld promoveerde afgelopen week op onderzoek waarin ze voedings- en smaakpatronen in Nederland analyseerde. Ze liet een getrainde jury bijna 500 verschillende voedingsmiddelen...

Marc Veltman strijdt tegen smaakherrie

Marc Veltman strijdt tegen smaakherrie

Fooddesigner en innovatiestrateeg Marc Veltman wil meer smaak en minder suiker, zout of E-nummers.  “Ik wil iets veranderen in deze wereld. Er liggen tegenwoordig voedingsmiddelen in de schappen die de benaming ‘voeding’ niet verdienen.” “Een verandering in beweging brengen valt niet mee. Mensen houden eigenlijk niet van verandering. We zijn gewoontedieren....