'BBQ-vlees supermarkt onder de maat'

Barbecuevlees blijkt nog steeds (te) veel of potentieel ziekmakende bacteriën te bevatten, meldt Wakker Dier. De organisatie liet 28 stukken barbecuevlees van 9 verschillende supermarktketens bacterieel onderzoeken.

Van de monsters had 40 procent één of meer soorten (potentieel gevaarlijke) bacteriën of was het bedervingsproces al duidelijk ingezet, aldus de organisatie.

Meest verontrustend vond Wakker Dier de vondst van Shiga-toxine producerende E. coli (STEC) bacteriën op een entrecote. Deze bacterie kan ernstige voedselvergiftigingen veroorzaken. Gelukkig was het in dit geval geen gevaarlijke variant, aldus Wakker Dier.

'Bedorven'

Zes vleesproducten (bijna 20 procent) waren volgens de organisatie al aan het bederven. “Bij een kiemgetal hoger dan 10 miljoen wordt de kwaliteit van vlees als twijfelachtig tot bedorven beschouwd. Driemaal werd deze grens extreem overschreden: bij een runderfiletlapje (270 miljoen bacteriën per gram), een T-Bone rund steak (220 miljoen) en een Provençaalse varkenslapje (98 miljoen). “

Zes keer werd E. coli aangetroffen, waarbij vier keer op kippenvlees. Tweemaal werden er ESBL-producerende bacteriën aangetroffen, waardoor zij resistent zijn tegen veelgebruikte antibiotica. Drie keer werd Campylobacter aangetroffen, alle drie de keren op kip.

'Kip vaakst besmet'

Kip bleek het vaakst besmet, stelt Wakker Dier. Alle 5 geteste kipproducten hadden één of meerdere soorten bacteriën. Bij rund was dit 4 van de 8, bij varkens 3 van de 15.

De steekproef is te klein om uitspraken te doen over de besmettingsgraad van de verschillende diersoorten in het algemeen, meldt de organisatie.

'Onbegrijpelijk'

Wakker Dier deed een dergelijke test voor de vierde keer. “Elke keer schrikken we van de resultaten. Wij vinden het onbegrijpelijk dat supermarkten hiervoor reclame blijven maken.”

Lees ook:

BBQ-vlees uit super ‘vaak bacterieel besmet' (16 september 2014)

Lees ook
RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

Voor een duurzame en toekomstbestendige visketen zijn structurele verandering noodzakelijk. Die conclusie trekt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de analyse ‘De Visketen in Beeld’.

Vleessector lanceert Nederland Vleesland

Vleessector lanceert Nederland Vleesland

Op 1 september lanceren de samenwerkende organisaties uit de vleesketen de website Nederland Vleesland. Met deze nieuwe website wil de branche de feiten en het eerlijke verhaal over vlees en de vleessector vertellen.