Be Frank Bananas levert nu ook biologische bananen

Beeld: Pixabay

BeFrank, die bananen koopt onder de noemer ‘True Price’ gaat nu ook biologische bananen verkopen. Ze kosten €2,79 per kilo, dertig cent meer dan de niet-biologische bananen.

Biologisch

Be Frank Bananas verkocht al bananen volgens de ‘True price’. De biologische bananen volgens het bedrijf zijn daarbovenop geteeld zonder gebruik van onkruidverdelgers, gif en meststoffen, waarbij de focus ligt op de status van de bodem. Bovendien bestaan alle productiematerialen uit organische stoffen. De biologische bananen komen uit Ecuador en zijn afkomstig van kleine producten. Ze kosten €2,79 per kilo, dertig cent meer dan de ‘True price’ bananen. Dit komt doordat de opbrengst van een biologische bananengaard 40% lager ligt dan de opbrengst van een conventionele boomgaard.

BeFrank

BeFrank is opgericht door Franklin Ginus, oud directeur van Chiquita in de Benelux, Frankrijk, Centraal- en Oost-Europa. Hij vond de voorwaarden voor het kenmerk ‘Fairtrade’ goed, maar niet goed genoeg. Bij Fairtrade bananen krijgen de producenten een groter deel van de opbrengst ten opzichte van de goedkoopste bananen in de supermarkt. Het kenmerk houdt echter geen rekening met wat BeFrank ‘verborgen sociale en milieukosten’ noemt. Naar deze posten gaat respectievelijk vijf en vijftien cent per kilo bananen. Het bedrijf gebruikt dit geld om in de productielanden “programma’s op te zetten op zaken als het milieu, sociale zekerheid en betere werk- en leefomstandigheden”.

Bron: BeFrank Bananas

Lees ook
EVMI jaaroverzicht, deel 2: voedselketens ver van huis

EVMI jaaroverzicht, deel 2: voedselketens ver van huis

De laatste dagen van 2020 zijn aangebroken, hoog tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. In 6 delen bladeren we nog eens door de 8 EVMI's die zijn verschenen. Deel 2 staat in het teken van problematiek die zich ver van huis afspeelt, maar wereldwijd een grote impact heeft.

BeFrank wil bananenrevolutie

BeFrank wil bananenrevolutie

Een revolutie in de bananenbranche, dat heeft BeFrank Bananen voor ogen. Dat kan alleen door bananen voor een eerlijke prijs te verkopen, waar de gehele keten van meeprofiteert. Want daar schort het nu aan, vindt initiatiefnemer Franklin Ginus. Dit gaat niet alleen ten koste van de mens, maar ook van het milieu. De huisvesting van BeFrank is in ieder...

WUR en KeyGene gaan bijdragen aan ontwikkeling Afrikaanse bananenrassen

WUR en KeyGene gaan bijdragen aan ontwikkeling Afrikaanse bananenrassen

De Wageningen University & Research en plantenonderzoekbedrijf KeyGene sluiten zich aan bij het internationale onderzoeksprogramma Accelerated Breeding of Better Bananas (ABBB). Het programma richt zich met name op resistentie tegen de beruchte Panamaziekte.