Beneo investeert in productie rijstzetmeel

Beeld: Beneo

Ingrediëntproducent Beneo investeert 50 miljoen euro in hun fabriek in het Belgische Wijgmaal. Op die locatie produceert het bedrijf rijstzetmeel. Door de investering wordt de productie van rijstzetmeel vijftig procent hoger. 

Rijstzetmeel

Beneo gelooft dat de vraag naar rijstzetmeel sterk zal toenemen. De vraag naar ‘clean label’ is hier de belangrijkste reden voor. Veel voedselproducenten willen af van het gebruik van kunstmatige ingrediënten en rijstzetmeel is voor bepaalde toepassingen een goed alternatief. Rijstzetmeel heeft een uiterst fijne korrel en kan dus micro-poriën aan de oppervlakte van coatings opvullen. Dit effect is vooral belangrijk voor fabrikanten van zoetwaar omdat het voorkomt dat randen van producten breken of splinteren. Daarbij zorgt rijstzetmeel dat een witte kleur lang behouden kan blijven. Titaniumdioxide (E171) heeft dezelfde eigenschappen, maar dat product is vanaf 1 januari 2020 in Frankrijk verboden als voedselingrediënt. Beneo verwacht dat meer Europese landen dit verbod gaan overnemen. Beneo heeft in eigen onderzoek ook laten zien dat rijstzetmeel een grote rol kan spelen in sterk bewerkte producten, zoals sauzen, dressings en huisdiervoedsel.

Productieproces

Rijst ondergaat een aantal processen voor het rijstzetmeel is: schoonmaken, wellen, zeven, schiften, ontwateren en uiteindelijk drogen. Op dit moment heeft de fabriek in Wijgmaal twee productielijnen. Dit worden er drie. In de eerste fase van de uitbreiding plaatst Beneo nieuwe ontwater- en droogmachines. Zo verhoogt het bedrijf de efficiëntie van de bestaande lijnen. In de tweede fase breidt het ook de eerste fasen in het productieproces uit. De uitbreiding moet in maart 2020 afgerond zijn.

Bron: Beneo

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
Levensmiddelengiganten willen kaliumzout in plaats van kaliumchloride

Levensmiddelengiganten willen kaliumzout in plaats van kaliumchloride

Om het kwalijke zoutgehalte van voedingsmiddelen te verlagen, vervangen veel bedrijven ‘gewoon’ zout door kaliumzout. Op etiketten moeten ze dat vermelden als ‘kaliumchloride’, iets wat consumenten zou afschrikken. Grote Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijven pleiten daarom voor het toestaan van de naam ‘kaliumzout’. Door Anneloes van Boven - Foodlog...

De Vegetarische Slager introduceert plantaardige Filet Americain

De Vegetarische Slager introduceert plantaardige Filet Americain

De Vegetarische Slager introduceert 100 procent plantaardige Filet Americain bij Albert Heijn en Jumbo. Na een lang ontwikkeltraject is het gelukt om deze plantaardige versie van Filet Americain te maken waar ook vleeseters erg enthousiast van worden. Bovendien is het geschikt voor zwangere vrouwen. Petit Paté en Filet Americain Ruim een maand geleden...

Garden Gourmet biedt ruim aanbod van vleesvervangers

Garden Gourmet biedt ruim aanbod van vleesvervangers

Garden Gourmet, voorheen bekend als Tivall, is volledig vernieuwd. Het bedrijf wil inspringen op de toenemende vraag naar vleesvervangers. Daarom komt Garden Gourmet met een uitgebreid assortiment. Clean label ambitie Garden Gourmet heeft al meer dan 30 jaar ervaring met duurzame vegetarische voeding. Het merk is sinds 2016 onderdeel van Nestlé. Garden...