Brits onderzoek: textuur heeft aantoonbaar, maar complex effect op hongergevoel

Beeld: Pixabay Britse wetenschappers namen de resultaten van 29 bestaande artikelen samen. Over het algemeen bewijst het onderzoek dat vast en viskeus eten beter vult dan vloeibaar en weinig viskeus eten. Er zijn echter veel uitzonderingen en onderzoeken zonder significante conclusie, dus is er geen simpele of eenduidige conclusie te trekken. Res...
Thema's
Lees ook

Europese levensmiddelenindustrie hekelt kritiek op ‘ultra-fabrieksvoer’

Net iets meer dan de helft (50,7 procent) van al het voedsel dat Engelsen kopen valt in de categorie ‘ultra processed’ van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze eten overwegend fabriekseten met een merk of een huismerk en zijn daardoor de ongezondste eters van heel Europa, stelden onderzoekers vorige week. Op Foodlog legde hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell eerder uit waarom we op moeten passen met sterk bewerkte levensmiddelen: “Ultra-processed foods zijn voedingsmiddelen die hypersmakelijk en zelfs verslavend dan wel quasi-verslavend lekker zijn maar doorgaans een beperkte voedingswaarde...

Eindelijk bewezen: vezels vullen, calorieën niet

Eindelijk bewezen: vezels vullen, calorieën niet

Het gevoel dat je vol zit hoeft niet te betekenen dat je een volle maag hebt. WUR-promovendus Guido Camps onderzocht het verschil tussen vol voelen en vol zitten. Door Gerda Bassa - Foodlog Voedingsdeskundige Guido Camps, bekend geworden als finalist van 'Heel Holland Bakt', promoveerde aan de Universiteit van Wageningen op het verschil tussen vol voelen...

'Van frisdrank en sap word je dik en dus moet de overheid ingrijpen'

'Van frisdrank en sap word je dik en dus moet de overheid ingrijpen'

Er waren nog altijd twijfels, maar nu is het echt bewezen, vindt een internationaal team van wetenschappers op grond van nieuw onderzoek. We worden beslist dikker van het drinken van frisdrank en sap. Ze vinden dat overheden maatregelen moeten nemen om de consumptie van suikerhoudende dranken terug te dringen. Door Cécile Janssen - Foodlog Is er een...