Britten en EU bereiken akkoord over overgangsperiode

Brexit

Nee, het is nog geen 'deal'. Maar een 'zachte brexit' lijkt dichterbij te komen: als op 29 maart 2019 Groot-Brittannië niet langer deel uitmaakt van de EU, gaat een 21-maanden durende overgangsperiode in. Tot 1 januari 2021 zal Groot-Brittannië zich aan de bestaande EU-regelgeving houden, toegang houden tot de interne markt, EU-subsidies blijven ontvangen en de financiële verplichtingen nakomen die uit het EU-lidmaatschap voortvloeien. Maar Londen mag tijdens de overgangsperiode niet meer meebeslissen over nieuw beleid, schrijft het FD.

Bovendien wordt juridisch vastgelegd dat Noord-Ierland "deels onderdeel blijft van de Europese markt en douane-unie", volgens de Britse onderhandelaar David Davis als "tijdelijke oplossing". Tijdens de overgangsperiode wordt het toekomstige handelsverdrag verder uitgewerkt en kan Groot-Brittannië ook met andere landen handelsakkoorden opstellen. "Die mogen pas in werking treden nadat de overgangsfase is beëindigd", preciseert De Volkskrant.

Bron: Foodlog

Lees ook
Internationale samenwerking helpt invoering Nutri-Score

Internationale samenwerking helpt invoering Nutri-Score

Een samenwerking tussen autoriteiten van Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje en Zwitserland moet de uitrol van voedingslabel Nutri-Score in goede banen leiden. Er zijn een Stuurgroep en Wetenschappelijk comité opgericht.

ABN AMRO: gevolgen harde brexit verschillen per branche

ABN AMRO: gevolgen harde brexit verschillen per branche

Sinds een aantal weken tornt premier Johnson van het Verenigd Koninkrijk aan de afspraken die hij vorig jaar maakte met de EU. Een ‘harde brexit’ is daardoor niet ondenkbaar. ABN AMRO voorspelt dat de eventuele gevolgen per sector sterk kunnen verschillen.

Brexit-readiness zakt weg onder bedrijven

Brexit-readiness zakt weg onder bedrijven

Nederlandse bedrijven zijn minder voorbereid op de Brexit dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische zaken en Klimaat. Aan het onderzoek deden 400 Nederlandse bedrijven mee die direct of indirect zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk heeft officieel...