Britten en EU bereiken akkoord over overgangsperiode

Brexit

Nee, het is nog geen 'deal'. Maar een 'zachte brexit' lijkt dichterbij te komen: als op 29 maart 2019 Groot-Brittannië niet langer deel uitmaakt van de EU, gaat een 21-maanden durende overgangsperiode in. Tot 1 januari 2021 zal Groot-Brittannië zich aan de bestaande EU-regelgeving houden, toegang houden tot de interne markt, EU-subsidies blijven ontvangen en de financiële verplichtingen nakomen die uit het EU-lidmaatschap voortvloeien. Maar Londen mag tijdens de overgangsperiode niet meer meebeslissen over nieuw beleid, schrijft het FD.

Bovendien wordt juridisch vastgelegd dat Noord-Ierland "deels onderdeel blijft van de Europese markt en douane-unie", volgens de Britse onderhandelaar David Davis als "tijdelijke oplossing". Tijdens de overgangsperiode wordt het toekomstige handelsverdrag verder uitgewerkt en kan Groot-Brittannië ook met andere landen handelsakkoorden opstellen. "Die mogen pas in werking treden nadat de overgangsfase is beëindigd", preciseert De Volkskrant.

Bron: Foodlog

Lees ook
Oorlog Oekraïne heeft geringe gevolgen voor Europese voedselzekerheid

Oorlog Oekraïne heeft geringe gevolgen voor Europese voedselzekerheid

Een onderzoek van Wageningen Economic Research heeft de effecten van de oorlog in Oekraïne op de voedselonzekerheid onderzocht. Voor de Europese Unie heeft de oorlog geringe gevolgen voor de voedselzekerheid, concluderen de onderzoekers. Wageningen Economic Research maakte het rapport in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Gert-Jan Oplaat voorgedragen als nieuwe President AVEC

Gert-Jan Oplaat voorgedragen als nieuwe President AVEC

De branchevereniging van de Europese pluimveeverwerkende industrie (AVEC) draagt Gert-Jan Oplaat, voorzitter NEPLUVI, voor als nieuwe President. In september 2022 beslissen de leden tijdens de General Assembly in Riga, Letland over de benoeming.

De situatie voor verpakkingsbedrijven in Oekraïne

De situatie voor verpakkingsbedrijven in Oekraïne

Veronika Khalaydzhi (Club of Packagers Ukraine, ingevlogen naar Den Bosch vanuit Kyiv) presenteerde tijdens Food Technology een overzicht van de situatie in Oekraïne op verpakkingsgebied. Hoe kunnen Nederlandse bedrijven Oekraïne helpen?