Cameratoezicht slachthuizen NVWA genomineerd voor Innovatieprijs Toezicht 2022

Slachthuis Rund_foto Pixabay

Foto: PIxabay

De pilot cameratoezicht in slachthuizen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is genomineerd voor de Innovatieprijs Toezicht 2022. 16 juni maakt de vakjury op het Toezichtfestival de winnaar bekend. Daarnaast kan het publiek online stemmen voor de publieksprijs.

NVWA-projectleider Arco Verburg is trots op de nominatie. “Uit de nominatie blijkt waardering voor de NVWA, de aandacht voor dierenwelzijn en het feit dat cameratoezicht in de praktijk werkt en een zichtbare bijdrage levert aan dierenwelzijn.”

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn is het uitgangspunt voor het cameratoezicht. Zowel de maatschappij als NVWA vinden dit belangrijk en willen weten wat er in een slachthuis gebeurt. Het cameratoezicht fungeert als een extra paar ogen naast het fysieke en risicogerichte toezicht.

Aan dit project doen - op vrijwillige basis - de 90 grootste pluimvee- en roodvleesslachterijen mee. Bij de opnames komen looproutes, bedwelming en ook de slacht in beeld. Verburg: “De camerabeelden helpen om onregelmatigheden in beeld te krijgen. En het slachthuis dan aan te sporen het beter te doen: waar nodig door een stevig gesprek, een waarschuwing of een boete.”

Voordelen cameratoezicht slachthuizen

Uit een peiling in 2021 blijkt dat 86 procent van de NVWA-toezichthouders cameratoezicht waardevol vindt. Beelden kunnen worden teruggekeken en het is mogelijk om te zien wat er gebeurt als de dierenarts nog niet aanwezig is. Ook is de pakkans met camera’s tot wel 75 keer hoger.

Innovatieprijs Toezicht 2022

Naast het cameratoezicht van NVWA zijn Slootview van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, KRA! van Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Meting Veiligheidsperceptie (MVP) van DCMR Milieudienst Rijnmond en Geautomatiseerd internettoezicht koelgassen van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) genomineerd. Het publiek kan online stemmen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Levensmiddelenbedrijven zijn primair verantwoordelijk voor voedselveiligheid. Het is de taak van de NVWA om toe te zien dat bedrijven de relevante wettelijke voorschriften op gebied van voedselveiligheid volgen. Omdat 100% (voedsel)veiligheid nou eenmaal niet te garanderen valt gaat ook bij industriële productie van levensmiddelen wel eens wat mis.

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl vieren het eerste lustrum. De boer en supermarkt zetten in op verduurzaming Nederlandse landbouw met meer dierenwelzijn, minder uitstoot en radicale transparantie. Ze zetten verschillende stappen op dit gebied, zoals de eerste Pigster boerderij, de nieuwe Kipsterfarm, 24/7 transparantie en hanenvlees.