Cameratoezicht slachthuizen NVWA genomineerd voor Innovatieprijs Toezicht 2022

Slachthuis Rund_foto Pixabay

Foto: PIxabay

De pilot cameratoezicht in slachthuizen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is genomineerd voor de Innovatieprijs Toezicht 2022. 16 juni maakt de vakjury op het Toezichtfestival de winnaar bekend. Daarnaast kan het publiek online stemmen voor de publieksprijs.

NVWA-projectleider Arco Verburg is trots op de nominatie. “Uit de nominatie blijkt waardering voor de NVWA, de aandacht voor dierenwelzijn en het feit dat cameratoezicht in de praktijk werkt en een zichtbare bijdrage levert aan dierenwelzijn.”

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn is het uitgangspunt voor het cameratoezicht. Zowel de maatschappij als NVWA vinden dit belangrijk en willen weten wat er in een slachthuis gebeurt. Het cameratoezicht fungeert als een extra paar ogen naast het fysieke en risicogerichte toezicht.

Aan dit project doen - op vrijwillige basis - de 90 grootste pluimvee- en roodvleesslachterijen mee. Bij de opnames komen looproutes, bedwelming en ook de slacht in beeld. Verburg: “De camerabeelden helpen om onregelmatigheden in beeld te krijgen. En het slachthuis dan aan te sporen het beter te doen: waar nodig door een stevig gesprek, een waarschuwing of een boete.”

Voordelen cameratoezicht slachthuizen

Uit een peiling in 2021 blijkt dat 86 procent van de NVWA-toezichthouders cameratoezicht waardevol vindt. Beelden kunnen worden teruggekeken en het is mogelijk om te zien wat er gebeurt als de dierenarts nog niet aanwezig is. Ook is de pakkans met camera’s tot wel 75 keer hoger.

Innovatieprijs Toezicht 2022

Naast het cameratoezicht van NVWA zijn Slootview van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, KRA! van Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Meting Veiligheidsperceptie (MVP) van DCMR Milieudienst Rijnmond en Geautomatiseerd internettoezicht koelgassen van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) genomineerd. Het publiek kan online stemmen.

Lees ook
NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.

COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

Vanaf 1 januari verhoogt het kabinet de NVWA-tarieven voor de landbouwsector. Van 100 naar 130 miljoen euro. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is het niet eens met deze nieuwe tarieven en stuurt het onderstaande persbericht met de titel ‘Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven’.

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren