CBL: Groothandels moeten tijdelijk open voor publiek
Omdat de Covid-19 crisis leidt tot een aanhoudende hamsterwoede onder het publiek én omdat de horeca is weggevallen vragen supermarkten premier Rutte om een opmerkelijke maatregel. Ze willen dat hij horecagroothandels openstelt voor publiek. Dat betekent dus dat je zonder pasje naar onder meer de Sligro, Makro en de Hanos zou mogen. Het betekent ook dat de supermarkten terrein laten aan hun concurrenten.
Supermarktkoepel CBL vraagt Rutte om zelfbedieningsgroothandels tijdelijk open te willen stellen voor consumenten. "Ongeveer 65 tot 75% van wat we eten komt via de supermarkt op ons bord. Nu alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten is het logisch dat dit percentage stijgt. Om de hierdoor verwachte druk op supermarkten te verminderen vragen wij u om gemeenten te adviseren per direct zelfbedieningsgroothandels tijdelijk open te stellen voor consumenten. Deze zelfbedieningsgroothandels liggen momenteel nog vol goede producten, die anders grotendeels moeten worden weggegooid."
Update: Het CBL, de koepelorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven, maakt bekend dat zelfbedieningsgroothandels in de loop van vandaag de deuren openen voor consumenten. Deze openstelling maakt onderdeel uit van het noodpakket dat de levensmiddelensector eerder deze week presenteerde aan minister-president Mark Rutte. Het CBL heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten geïnformeerd over deze noodzakelijke stap om de voedselvoorziening op peil te houden. Het betreft een tijdelijke openstelling gedurende de Corona crisis.
Thema's
Meer over
Lees ook
Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad
Drie Indiase bedrijven leverden sesamzaad met ethyleenoxide aan de Europese markt. Bedrijven die het sesamzaad, of producten met het sesamzaad, verhandelen, moeten het uit de handel halen. De NVWA heeft betrokken bedrijven op de hoogte gesteld.
Onderzoek kritisch op gezondheidstoewijding supermarkten
Vier gezondheidsfondsen lieten onderzoek doen naar het aanbod van gezond voedsel in supermarkten. In 2018 spraken de supermarkten in het Nationaal Preventieakkoord af dat zij eten volgens de Schijf van Vijf zouden promoten. Het onderzoek concludeert dat er nog veel te verbeteren is op dit gebied
Nederlandse supermarkten onthullen cijfers voedselverspilling
Van al het voedsel in Nederlandse supermarkten wordt gemiddeld 98,3% verkocht. 1,7% van het voedsel komt niet bij de consument terecht. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van supermarkten, Wageningen Universiteit & Research (WUR) en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit. Het verspilde voedsel bestaat voor een groot deel uit...