CBL verwijt NVWA geklungel in eieraffaire

Ei_Fipronil

Het CBL verwijt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ‘geklungel’ in de fipronil-affaire. Niet alleen deed de plaatsvervangend inspecteur-generaal ongelukkige uitlatingen in Nieuwsuur, ook had de voedselwaakhond ook veel eerder aan de bel moeten trekken na een eerste melding van fipronil eind vorig jaar. Dat vindt directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Roorda doet zijn uitspraken in Distrifood en sluit daarmee aan bij de analyse die Foodlog eerder gaf: de overheid en de NVWA lieten een strafzaak voorgaan boven handhaving. Dat zorgde voor vertrouwensverlies toen bleek hoe breed eieren met fipronil in de voedselketen verspreid waren en iedereen daar op zijn manier een mening over bleek te hebben.

Afgelopen weekend verklaarde voedingsleerkenner en emeritus-hoogleraar Martijn Katan in de NRC, geheel buiten zijn vakkennis, dat de NVWA juist aan overhandhaving zou hebben gedaan.

Bron: Foodlog

 
Lees ook
Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.

Schorsing schapenslachterij opgeheven

Schorsing schapenslachterij opgeheven

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft 8 juli de schorsing van een schapenslachterij in Breukelen opgeheven. De rechter zag geen reden om de schorsing nog langer te laten voortduren.