CBL verwijt NVWA geklungel in eieraffaire

Ei_Fipronil

Het CBL verwijt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ‘geklungel’ in de fipronil-affaire. Niet alleen deed de plaatsvervangend inspecteur-generaal ongelukkige uitlatingen in Nieuwsuur, ook had de voedselwaakhond ook veel eerder aan de bel moeten trekken na een eerste melding van fipronil eind vorig jaar. Dat vindt directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Roorda doet zijn uitspraken in Distrifood en sluit daarmee aan bij de analyse die Foodlog eerder gaf: de overheid en de NVWA lieten een strafzaak voorgaan boven handhaving. Dat zorgde voor vertrouwensverlies toen bleek hoe breed eieren met fipronil in de voedselketen verspreid waren en iedereen daar op zijn manier een mening over bleek te hebben.

Afgelopen weekend verklaarde voedingsleerkenner en emeritus-hoogleraar Martijn Katan in de NRC, geheel buiten zijn vakkennis, dat de NVWA juist aan overhandhaving zou hebben gedaan.

Bron: Foodlog

 
Lees ook
NVWA waarschuwt: gebruik geen melamine-bamboe servies

NVWA waarschuwt: gebruik geen melamine-bamboe servies

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor serviesgoed van melamine kunststof waar bamboe en/of maïsvezels in zijn verwerkt. Niet meer gebruiken, luidt het advies.

Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels

Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels

De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op verzoek van RTL Nieuws inspectierapporten openbaar gemaakt van een kleine 100 voedingswinkels die onder toezicht stonden vanwege slechte hygiëne. Soms duurde het maanden voordat een vieze winkel gesloten werd.

NVWA publiceert Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen

NVWA publiceert Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen samengesteld en gepubliceerd. Het bedrijfsleven kan het boek gebruiken als hulpmiddel om te voldoen aan de benodigde wettelijke verplichtingen bij het maken en verkopen van nieuwe voedingsmiddelen.