Chiquita en Fyffes mogen fuseren

De Europese Commissie geeft haar goedkeuring aan de fusie van het Amerikaanse Chiquita Brands International met de Ierse branchegenoot Fyffes. Samen vormen ze het grootste bananenbedrijf ter wereld.

Volgens de commissie leidt de fusie niet problemen bij de concurrentie op de bananenmarkt in Europa.

Andere leveranciers

Hoewel de fusie tot hoge gezamenlijke marktaandelen voor de bananenimport leiden, met name in landen als Nederland, België, Finland, Ierland, Zweden en de UK, blijven er ruim voldoende andere leveranciers van bananen over, vindt de commissie.

Het gaat dan om grote spelers als Dole, Del Monte en Compagnie Fruitière, en middelgrote partijen als AFC, De Groot, T-Port en Univeg.

Voorwaarde

De commissie stelt wel als voorwaarde voor de fusie dat Fyffes een specifieke overeenkomst met containervervoerder Maersk ongedaan maakt.

Chiquita en Fyffes kondigden in maart aan te willen fuseren. De twee bedrijven verkopen samen jaarlijks 180 miljoen dozen bananen.

Behalve bananen leveren Chiquita en Fyffes allebei ook voorverpakte salades en diverse andere soorten vers fruit.

Lees ook:

Chiquita en Fyffes fuseren (14 maart 2014)

Meer over
Lees ook
Zwanenberg en Struik gaan fuseren

Zwanenberg en Struik gaan fuseren

Zwanenberg Food Group (ZFG) en Struik Foods Europe gaan fuseren en vormen één breed voedingsmiddelenconcern. Dat besloten de aandeelhouders van beide organisaties op 16 maart. De vakbonden zijn geïnformeerd en beide Ondernemingsraden hebben positief geadviseerd. Ook heeft de Autoriteit Consument en Markt ingestemd met de voorgenomen transactie.

Zwanenberg en Struik in gesprek over fusie

Zwanenberg en Struik in gesprek over fusie

Vleesproducent Zwanenberg Food Group en soepen- en sauzenproducent Struik Foods voeren fusiegesprekken. Dat meldt de Telegraaf. Zwanenberg heeft via hun pr-bureau bevestigd dat er aftastende gesprekken hebben plaatsgevonden. De familie Van der Laan, eigenaar van Zwanenberg, zou de gesprekken hebben gevoerd met de familie Van Drie. Zwanenberg is de...

RIKILT in Wageningen fuseert met NVWA-lab

RIKILT in Wageningen fuseert met NVWA-lab

Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw instituut. De nieuwe organisatie draagt de naam Wageningen Food Safety Research (WFSR) en maakt onderdeel uit van Wageningen University & Research. Het lab van de...