Circulaire oplossing voor mosselschelpen

Mosselen_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

In Nederland gooien we jaarlijks zo'n 20 miljoen kilo lege mosselschelpen weg. Ontwerpster Marita Sauerwein ontwikkelde een circulaire methode waarmee deze schelpen hergebruikt kunnen worden. Dat meldt dagblad Trouw.

Sauerwein promoveerde onlangs aan de TU Delft met een onderzoek naar ontwerpmethoden voor de circulaire economie. In dat kader experimenteerde ze met de mosselen. Ze ontwikkelde een bindmiddel van suiker en alginaat (afkomstig uit zeewier). Hiermee maakte ze van fijngemalen mosselschelpen een soort pasta die gebruikt worden in de 3D printer. Op deze manier maakte ze een bloempot en een haarclip. Het materiaal van deze producten kan ook weer voor een ander product gebruikt worden.

In eerste instantie gebruikte ze alleen suikerwater. Dit leidde tot een keramiekachtige substantie waarvan ze een lampenkap maakte. Dit materiaal kan ook opnieuw gebruikt worden voor een ander product. Het nadeel is alleen dat het niet waterbestendig is.

Bron: Trouw 

Lees ook
Open call aan innovatieve food start-ups

Open call aan innovatieve food start-ups

De eerste scoutingsronde van het Europees georiënteerde innovatieplatform Brave New Food is deze week van start gegaan. Het platform roept start-ups en scale-ups op om innovatieve oplossingen te komen pitchen met als doel deze te verbinden aan de uitdagingen van gevestigde bedrijven uit de voedingsindustrie.

Spelregels tegen voedselverspilling

Spelregels tegen voedselverspilling

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling roept politiek, overheid en bedrijfsleven op om de spelregels rondom voedselverspilling te veranderen. Samen met WUR stelde de stichting 10 spelregels op.

Foodvalley NL belangrijke speler in nieuw wereldwijd netwerk Food Innovation Hubs

Foodvalley NL belangrijke speler in nieuw wereldwijd netwerk Food Innovation Hubs

Foodvalley NL wordt de leidende Europese Hub in een nieuw, wereldwijd netwerk van Food Innovation Hubs dat wordt gekatalyseerd en ondersteund in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. De samenwerking werd vandaag officieel aangekondigd tijdens Bold Actions for Food as a Force for Good, een pre-event in aanloop naar de VN-top over voedselsystemen in 2021.