Circulaire oplossing voor mosselschelpen

Mosselen_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

In Nederland gooien we jaarlijks zo'n 20 miljoen kilo lege mosselschelpen weg. Ontwerpster Marita Sauerwein ontwikkelde een circulaire methode waarmee deze schelpen hergebruikt kunnen worden. Dat meldt dagblad Trouw.

Sauerwein promoveerde onlangs aan de TU Delft met een onderzoek naar ontwerpmethoden voor de circulaire economie. In dat kader experimenteerde ze met de mosselen. Ze ontwikkelde een bindmiddel van suiker en alginaat (afkomstig uit zeewier). Hiermee maakte ze van fijngemalen mosselschelpen een soort pasta die gebruikt worden in de 3D printer. Op deze manier maakte ze een bloempot en een haarclip. Het materiaal van deze producten kan ook weer voor een ander product gebruikt worden.

In eerste instantie gebruikte ze alleen suikerwater. Dit leidde tot een keramiekachtige substantie waarvan ze een lampenkap maakte. Dit materiaal kan ook opnieuw gebruikt worden voor een ander product. Het nadeel is alleen dat het niet waterbestendig is.

Bron: Trouw 

Lees ook
FrieslandCampina gaat voor 100% rPET

FrieslandCampina gaat voor 100% rPET

Binnenkort bestaan alle PET-flessen die FrieslandCampina maakt uit volledig gerecycled materiaal (rPET). Daarnaast krijgt het etiket een door de Research & Development-afdeling ontwikkelde 'ritssluiting', zodat je deze eenvoudiger kan verwijderen.

EVMI jaaroverzicht, deel 5: wetenschap en innovatie

EVMI jaaroverzicht, deel 5: wetenschap en innovatie

De laatste dagen van 2020 zijn aangebroken, hoog tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. In 5 delen bladeren we nog eens door de 8 EVMI's die zijn verschenen.

Nog meer sinaasappelschillen gered

Nog meer sinaasappelschillen gered

Het Fair Trade-zeepmerk Seepje verwerkt sinaasappelschillen tot etherische olie en gebruikt deze in hun nieuwe handzeep met sinaasappelgeur. Het product ligt in het verlengde van het twee jaar geleden gelanceerde sinaasappelwasmiddel.