Conclusies onderzoek naar gezondheid biologische kippen onder druk aangepast

In 2005-2007 liep in Nederland een grootschalig onderzoek naar de gezondheid van biologische kippen. In televisieprogramma Zembla vertelde de toenmalig onderzoeksleider dat ze onder druk de resultaten aanpaste. Uit het onderzoek zouden aanwijzingen blijken dat biologisch voedsel gezonder is, maar de officiële conclusie was dat er geen conclusie mogelijk was.

Het onderzoek naar de invloed van biologisch eten is tot op heden uniek. Door de officiële conclusie werd er geen gevolg aan het onderzoek gegeven. Machteld Huber was onderzoeksleider. Zij werkte bij het Louis Bolk Instituut, dat bekend staat als voorstander van biologische landbouw. Daarnaast waren het TNO, de Wageningen University & Research en het Rijksinstituut voor voedselveiligheid betrokken bij het onderzoek. Tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs dat biologisch eten gezonder is dan regulier eten. Dit onderzoek zou mogelijk een startpunt voor bewijs vormen. 

Chantage

In het onderzoek kregen twee groepen kippen gefokt, één die regulier voer kreeg en één die biologisch voer kreeg. Toen de onderzoekers de kippen ziek maakten, bleken de biologisch gevoerde kippen sneller te herstellen. Een TNO-manager zette onderzoeksleider Huber onder druk om de conclusie aan te passen. Als ze dat niet deed, zou de TNO zich terugtrekken en publiekelijk stellen dat het onderzoek niet waard was. Huber vertelde dit op dit moment aan Zembla, omdat zij het in de huidige crisis een belangrijk verhaal vindt. Ze noemt wat er toen gebeurde "chantage". 

TNO

De TNO reageerde schriftelijk op Zembla dat niet meer te achterhalen is hoe de instantie destijds met Huber communiceerde. Wel erkent TNO dat ze de voorgestelde conclusies te ver vonden gaan. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat aan Zembla weten dat het uit gaat zoeken wat de mogelijkheden voor vervolgonderzoek op dit onderwerp zijn. Biologische landbouw past namelijk goed in het idee van kringlooplandbouw, waar het ministerie nu naar streeft.

Bron: Zembla

Thema's
Lees ook
Biologische melkveehouderij kan bijdragen aan ammoniakreductie

Biologische melkveehouderij kan bijdragen aan ammoniakreductie

Het omschakelen naar biologische melkveehouderij kan bijdragen aan het verlagen van de ammoniakemissie rondom Natura 2000-gebieden. Dat is de uitkomst van een quickscan die Wageningen Livestock Research uitvoerde in opdracht van Biohuis.

Meer consumenten kopen biologisch

Meer consumenten kopen biologisch

Consumenten kopen vaker biologisch. Uit onderzoek van GfK blijkt dat de aankoopfrequentie van biologische voedingsmiddelen in 2020 steeg met 7 procent. Dat meldt brancheorganisatie Bionext met een persbericht.

Online platform van TNO moet innovatie in het MKB bevorderen

Online platform van TNO moet innovatie in het MKB bevorderen

TNO (Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek) lanceert de "TNO-MKB innovatiemotor" om de samenwerking tussen de organisatie en het midden- en kleinbedrijf te versterken. TNO pompt zelf 5 miljoen extra in het online platform.