Conclusies onderzoek naar gezondheid biologische kippen onder druk aangepast

In 2005-2007 liep in Nederland een grootschalig onderzoek naar de gezondheid van biologische kippen. In televisieprogramma Zembla vertelde de toenmalig onderzoeksleider dat ze onder druk de resultaten aanpaste. Uit het onderzoek zouden aanwijzingen blijken dat biologisch voedsel gezonder is, maar de officiële conclusie was dat er geen conclusie mogelijk was.

Het onderzoek naar de invloed van biologisch eten is tot op heden uniek. Door de officiële conclusie werd er geen gevolg aan het onderzoek gegeven. Machteld Huber was onderzoeksleider. Zij werkte bij het Louis Bolk Instituut, dat bekend staat als voorstander van biologische landbouw. Daarnaast waren het TNO, de Wageningen University & Research en het Rijksinstituut voor voedselveiligheid betrokken bij het onderzoek. Tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs dat biologisch eten gezonder is dan regulier eten. Dit onderzoek zou mogelijk een startpunt voor bewijs vormen. 

Chantage

In het onderzoek kregen twee groepen kippen gefokt, één die regulier voer kreeg en één die biologisch voer kreeg. Toen de onderzoekers de kippen ziek maakten, bleken de biologisch gevoerde kippen sneller te herstellen. Een TNO-manager zette onderzoeksleider Huber onder druk om de conclusie aan te passen. Als ze dat niet deed, zou de TNO zich terugtrekken en publiekelijk stellen dat het onderzoek niet waard was. Huber vertelde dit op dit moment aan Zembla, omdat zij het in de huidige crisis een belangrijk verhaal vindt. Ze noemt wat er toen gebeurde "chantage". 

TNO

De TNO reageerde schriftelijk op Zembla dat niet meer te achterhalen is hoe de instantie destijds met Huber communiceerde. Wel erkent TNO dat ze de voorgestelde conclusies te ver vonden gaan. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat aan Zembla weten dat het uit gaat zoeken wat de mogelijkheden voor vervolgonderzoek op dit onderwerp zijn. Biologische landbouw past namelijk goed in het idee van kringlooplandbouw, waar het ministerie nu naar streeft.

Bron: Zembla

Thema's
Lees ook
Meer toezicht Skal op verkoop biologische producten

Meer toezicht Skal op verkoop biologische producten

Vanaf 1 januari 2021 gaat Skal meer toezicht houden op de verkoop van biologische producten bij winkels en verkooppunten. "Skal Biocontrole, verantwoordelijk voor het toezicht op de biologische productieregels, ondersteunt de verkooppunten bij het in praktijk brengen van de huidige eisen en de mogelijke certificatieplicht die hierop volgt."

Consumenten zoeken door corona meer naar immuunsysteemversterkende voedingsstoffen

Consumenten zoeken door corona meer naar immuunsysteemversterkende voedingsstoffen

Taiwanese wetenschappers onderzochten met Google Trends het verband tussen corona en de online interesse in verschillende aspecten van een gezonde levensstijl. Ze vonden een sterk verband tussen het aantal coronagevallen en de interesse in immuunsysteemversterkende voedingsstoffen en kruiden.

Bionext presenteert tienpuntenplan en trendrapport aan minister Schouten

Bionext presenteert tienpuntenplan en trendrapport aan minister Schouten

Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische landbouw, overhandigt het trendrapport over 2019 aan minister Schouten. Daarnaast presenteert de organisatie tien voorstellen die de biologische landbouw in Nederland moet helpen groeien.