Consumentenbond wil aanpassing naam Vitaminwater
Consumenten krijgen per jaar 50 miljoen suikerklontjes binnen met het drinken van Sourcy Vitaminwater. De Consumentenbond vindt dat limonade niet verkocht mag worden onder de naam Vitaminwater.
De Consumentenbond bood woensdag de petitie ‘Wij hebben recht op eerlijke informatie op voedselverpakkingen’ aan bij Vrumona, met 24607 handtekeningen van consumenten. Bart Combée: directeur Consumentenbond: ‘In één flesje zit een hoeveelheid suikers die overeenkomt met 6 suikerklontjes, in totaal drinken consumenten jaarlijks 50 miljoen suikerklontjes, alleen al met Sourcy Vitaminwater. Dat zijn bijna 300 Big Bags van een kubieke meter vol met suikerklontjes, dat is ongelofelijk veel. De naam Vitaminwater zet consumenten daarbij op het verkeerde been: het product lijkt gezonder dan dat het is. Consumenten voelen zich misleid door de hoeveelheid suiker in een product dat de naam water heeft.’
Reactie Vrumona
Vrumona heeft de petitie in ontvangst genomen en in een gesprek aangegeven dat ze de klacht van de Consumentenbond serieus nemen en op zoek gaan naar een oplossing. Ze denken daarbij aan verschillende opties, zoals het aanpassen van de naam Vitaminwater of het aanpassen van de samenstelling van het product. Om uit te zoeken wat de beste optie is, wil Vrumona eerst consumentenonderzoek doen. De Consumentenbond zal nauwlettend in de gaten houden of Vrumona inderdaad op korte termijn met een geschikte oplossing komt.
Hema verandert naam Vitaminewater
De Consumentenbond vroeg ook andere fabrikanten van vitaminewater om de naam van hun product te veranderen. Hema heeft inmiddels aangegeven de naam van hun vitaminewater te zullen veranderen in vitaminelimonade.
Meer informatie over de campagne ‘Dit deugt niet’
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit
Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.
Van suikerproducent tot suikerbietverwerker
Steeds meer voedselbedrijven weten waardevolle producten en materialen uit wat ooit hun restproducten waren te halen. Weinigen zijn hierin echter zo ver gevorderd als Royal Cosun.
SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%
Vanaf de lente van 2022 vernieuwt SPA de samenstelling van al hun frisdranken (bruisend en niet-bruisend). Voortaan bevatten de dranken 45 procent minder suiker en wordt er meer sap gebruikt. Ook krijgen alle frisdranken de benaming SPA Fruit.