De Verspillingsfabriek krijgt Duurzame Dinsdag Prijs

EVMI_De Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek won 4 september in Den Haag de Duurzame Dinsdag Prijs. De Duurzame Dinsdag Prijs is een sectoroverschrijdende prijs voor ideeën die betrekking hebben op een combinatie van de thema's: voedsel, mobiliteit, energie, techniek, sociale innovatie, groen of circulaire economie. Juryvoorzitter Maurits Groen: “De Verspillingsfabriek laat zien hoe je klein kunt beginnen en vervolgens kunt opschalen tot een prachtig project met veel impact. De jury is benieuwd naar de vervolgstappen!”

Duurzame Dinsdag Prijs

Eric Habraken, manager Foodservice en Foodretail bij De Verspillingsfabriek, is erg blij met de prijs: “We waren al trots op de nominatie, maar dit is natuurlijk helemaal fantastisch. Een echte bevestiging dat onze missie tegen voedselverspilling en de verspilling van talent wordt opgemerkt én gewaardeerd. En natuurlijk een prachtige opsteker voor het team, zij werken elke dag hard om onze groeiende groep van afnemers van smakelijke soepen en sauzen te voorzien.”

De Verspillingsfabriek

In 2016 startte Bob Hutten, directeur van Hutten, de Verspillingsfabriek  omdat hij iets wilde doen aan de enorme voedselverspilling in Nederland. Voor de producten van de fabriek worden 'geredde' groente gebruikt, groente die telers en versnijders anders weggooien. Hutten pakt niet alleen voedselverspilling aan, maar ook verspilling van talent. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maken de soepen en sauzen van de Verspillingsfabriek.

Habraken: “Het is geen gemakkelijke weg waar we voor kiezen. Het aanbod aan misvormde, overrijpe en verkeerd gelabelde groenten is enorm. We werden vanaf het begin benaderd door partijen die mee wilden doen aan de voorkant. Maar het bleek een lastige puzzel om inzicht en overzicht te krijgen in de hoeveelheden reststromen en wanneer ze beschikbaar zijn. Want daarop moeten we plannen. Nu we twee jaar verder zijn hebben we daar veel in geleerd, lopen de processen en is de basis gelegd om grote volumes te kunnen produceren. Het aantal afnemers groeit nog steeds en we werken inmiddels met mooie organisaties samen, zoals Willem & Drees, Albron, Sligro, Bidfood, Stay Okay Hotels, Jumbo, Bakerstreet, La Place en Hema.

Duurzame Dinsdag

Al twintig jaar wordt op de éérste dinsdag van september Duurzame Dinsdag gevierd. Deze dag krijgen duurzame ideeën en initiatieven een podium in politiek Den Haag en wordt de Duurzame Dinsdag-koffer overhandigd aan het kabinet. Staatssecretaris Van Veldhoven nam deze koffer met maar liefst 359 ideeën en initiatieven in ontvangst. Daarnaast worden de beste initiatieven beloond met prijzen en worden er Duurzame Lintjes uitgereikt. Volkert Engelsman, nummer één van de Trouw Duurzame Top 100, sprak dit jaar de Duurzame Troonrede uit.

Lees ook
Unilever wil meer plantaardig, minder verspilling en voedzamer

Unilever wil meer plantaardig, minder verspilling en voedzamer

Unilever presenteert vandaag het nieuwe 'Future Foods' initiatief dat een gezonder en duurzamer wereldwijd voedselsysteem moet ondersteunen.

De machine  achter de bakker

De machine achter de bakker

Ook bakkerijen, zelfs ambachtelijke, innoveren en verduurzamen. Grotendeels door de aanschaf van nieuwe bakmachines. Automatisering, duurzaamheid en efficiency zijn de belangrijkste thema’s binnen de wereld van de bakkerijma-chines. Met minder handen toch een ambachtelijk en onderscheidend product maken, en het liefst de hele dag vers. De nieuwe...

BeFrank wil bananenrevolutie

BeFrank wil bananenrevolutie

Een revolutie in de bananenbranche, dat heeft BeFrank Bananen voor ogen. Dat kan alleen door bananen voor een eerlijke prijs te verkopen, waar de gehele keten van meeprofiteert. Want daar schort het nu aan, vindt initiatiefnemer Franklin Ginus. Dit gaat niet alleen ten koste van de mens, maar ook van het milieu. De huisvesting van BeFrank is in ieder...