Deense Ethische Raad wil GGO-wetgeving heroverwegen

ggo-pixabay

De Deense Ethische Raad heeft een opinie gepubliceerd waarin wordt geadviseerd het debat rondom genetisch gemodificeerde organismen te heropenen. Een opvallend standpunt, want Denemarken was voorheen altijd tegen GGO’s.

De Ethische Raad voorziet het Deense parlement van advies over ethische problemen op het gebied van biotechnologie, voedsel en gezondheidszorg. Volgens de raad moet wetgeving rondom GGO’s worden aangepast. Er is veel veranderd sinds genetische modificatie in de jaren ’90 werd ontwikkeld, zegt de raad. Het is tijd voor een heroverweging, bovenal met het oog op duurzaamheid. Genmodificatie kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het behalen van klimaatdoelstellingen.

De raad doelt daarmee vooral op technologieën als het veelbesproken CRISPR-Cas. Hoewel daarbij geen DNA van verschillende organismen wordt gecombineerd, wordt de techniek door de EU op dezelfde manier behandeld als ingrijpendere vormen van genetische manipulatie. De Deense raad trekt de logica daarvan in twijfel. Goedkeuring zou moeten worden gegeven op basis van de aanpassing aan de plant, niet de techniek die daarvoor gebruikt is. ‘Alle planten met nieuwe eigenschappen moeten worden gescreend, of ze nu met gentechnologie of met klassieke veredelingstechnieken zijn ontwikkeld’, aldus de raad.

De mening van de Ethische Raad is opvallend. In het verleden is Denemarken altijd tegen GGO’s geweest en hebben regeringen consistent gestemd voor bepalingen om genetische modificatie in te dammen. Het advies van een gerespecteerd adviesorgaan zou het Deense taboe op genetische modificatie wel eens kunnen doorbreken.

Bron: Foodnavigator

Lees ook
Eten en drinken in Nederland 1% duurder dan Europees gemiddelde

Eten en drinken in Nederland 1% duurder dan Europees gemiddelde

Van alle landen in de EU zijn in Denemarken voeding en niet-alcoholische dranken het duurst. Luxemburg en Oostenrijk delen de tweede plaats. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat.

BEUC: Voedseletikettering moet campagnethema zijn voor Europese verkiezingen

BEUC: Voedseletikettering moet campagnethema zijn voor Europese verkiezingen

De Europese consumentenorganisatie BEUC dringt er bij beleidsmakers op aan tijdens de Europese verkiezingscampagnes ook aandacht te besteden aan voedseletiketten, meldt FoodNavigator. Voedingslabels moeten ‘de gezonde keuze de makkelijke keuze maken’ voor consumenten teneinde de obesitasepidemie een halt toe te roepen.  Door...

Meeste fraude in de vissector, volgens EU-rapport

Meeste fraude in de vissector, volgens EU-rapport

Het aantal voedselfraudezaken dat is gemeld bij het Europese netwerk voor voedselfraude is in 2018 flink gestegen. Dat staat in het jaarlijkse rapport van het netwerk, opgesteld door de Europese Commissie. Over de vissector zijn het hoogste aantal meldingen gemaakt, stelt het rapport. In 2018 werden in totaal 234 zaken gemeld via het AAC-systeem...