Deense Ethische Raad wil GGO-wetgeving heroverwegen

ggo-pixabay

De Deense Ethische Raad heeft een opinie gepubliceerd waarin wordt geadviseerd het debat rondom genetisch gemodificeerde organismen te heropenen. Een opvallend standpunt, want Denemarken was voorheen altijd tegen GGO’s.

De Ethische Raad voorziet het Deense parlement van advies over ethische problemen op het gebied van biotechnologie, voedsel en gezondheidszorg. Volgens de raad moet wetgeving rondom GGO’s worden aangepast. Er is veel veranderd sinds genetische modificatie in de jaren ’90 werd ontwikkeld, zegt de raad. Het is tijd voor een heroverweging, bovenal met het oog op duurzaamheid. Genmodificatie kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het behalen van klimaatdoelstellingen.

De raad doelt daarmee vooral op technologieën als het veelbesproken CRISPR-Cas. Hoewel daarbij geen DNA van verschillende organismen wordt gecombineerd, wordt de techniek door de EU op dezelfde manier behandeld als ingrijpendere vormen van genetische manipulatie. De Deense raad trekt de logica daarvan in twijfel. Goedkeuring zou moeten worden gegeven op basis van de aanpassing aan de plant, niet de techniek die daarvoor gebruikt is. ‘Alle planten met nieuwe eigenschappen moeten worden gescreend, of ze nu met gentechnologie of met klassieke veredelingstechnieken zijn ontwikkeld’, aldus de raad.

De mening van de Ethische Raad is opvallend. In het verleden is Denemarken altijd tegen GGO’s geweest en hebben regeringen consistent gestemd voor bepalingen om genetische modificatie in te dammen. Het advies van een gerespecteerd adviesorgaan zou het Deense taboe op genetische modificatie wel eens kunnen doorbreken.

Bron: Foodnavigator

Lees ook
EU presenteert plannen voor duurzame voedselsector

EU presenteert plannen voor duurzame voedselsector

In 2030 moet het gebruik van pesticiden in Europa met de helft omlaag en moet er veel minder kunstmest worden gebruikt. Ook moet een kwart van alle landbouw biologisch zijn. Dat staat in de nieuwe Europese ‘From farm to fork’-strategie die Eurocommissaris Frans Timmermans afgelopen woensdag 20 mei presenteerde. De Europese Commissie wil...

EU-breed voedselkeuzelogo niet verplicht

EU-breed voedselkeuzelogo niet verplicht

In de farm-to-fork strategie van de Europese Commissie zit geen verplicht voedselkeuzelogo. Dat maakte voedselveiligheidscommissaris Stella Kyriakides afgelopen maandag bekend aan het Europese Parlement, zo schrijft Euractiv.

Branche vraagt EU om uitstel van verbod op wegwerpplastic

Branche vraagt EU om uitstel van verbod op wegwerpplastic

De coronacrisis geeft de industriële lobby nieuwe argumenten om mee te schermen. Single use plastic zou bevorderlijk zijn voor de hygiëne en daarom zou het verbod daarop onverantwoord zijn tijdens de pandemie, zo schrijft branchevereniging EUPC aan de Europese Commissie. De EU wil er niets van weten: het geplande verbod op bepaalde wegwerpproducten...