Detacheerder van Oost-Europees personeel voor de vleesindustrie vertelt zijn kant van het verhaal

varkenssnuit_hek_Pixabay

Foto: Pixabay

De Gelderlander ging op zoek naar het verhaal van de detacheerder die voor slachters en vleesverwerkers Oost-Europees personeel werft. Moba Aoulad Ben Arroun werkte 25 jaar geleden zelf als uitbener. Inmiddels is hij directeur van Horizon, een bedrijf dat miljoenen omzet in de bemiddeling tussen vleesbedrijven en personeel dat graag zo goedkoop mogelijk in Nederland en Duitsland wil wonen om zoveel mogelijk over te houden en meer naar hun moederland te kunnen nemen.

Toen Ben Arroun zag dat er een groot tekort aan uitbeners was, startte hij zijn detacheringsbedrijf. Enkele kenmerkende fragmenten uit het vraaggesprek:

De vakbonden stellen dat het werk in de slachterij zo simpel gemaakt is dat geen Nederlander het nog wil doen. Op die manier moeten goedkope arbeidsmigranten het wel doen. "Maar zo is het niet. Er waren gewoon te weinig Nederlanders die het ambacht wilden leren. Daarom is het opgeknipt in stukken.’’

"De eerste weken dat je in die ruimte werkt, met een temperatuur van 7 graden, dat slaat echt op je botten. Maar als je een paar week verder bent dan is het niets meer dan repeterend werk. Zwaar is het niet.’’

"Die mensen hebben netjes een CAO.’’

Sommige mensen zijn hier al jaren, maar blijven bij mij wonen. Zij weigeren 800 euro te betalen voor een normaal huurhuis. Zij betalen liever 334 euro per maand voor een kamer bij mij.
Soms zoeken ze zelfs nog iets goedkopers. Dan gaan de ze samen een huis huren. Daarin gaan ze dan met tien man boven op elkaar wonen, zodat ze nog minder huur betalen.

Foodlog

Lees ook
Vion wil dierenwelzijn verbeteren met virtuele koebril

Vion wil dierenwelzijn verbeteren met virtuele koebril

Vion introduceert een virtuele koebril om medewerkers op te leiden en de inrichting van stallen te optimaliseren. Deze koebril moet de wereld begrijpelijker maken voor dierenwelzijnsmaatregelen.

FSIN: Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei verwacht in 2022

FSIN: Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei verwacht in 2022

De omzet van de Nederlandse foodsector is bijna terug op het niveau van voor de coronapandemie. Dat concludeert het FoodService Instituut Nederland (FSIN), het grootste kennisinstituut in de sector. Het herstel gaat véél sneller dan eerder verwacht, maar dat geldt niet voor alle segmenten.

Tjarda Klimp nieuwe CFO Vion

Tjarda Klimp nieuwe CFO Vion

Vion Food Group heeft een nieuwe financiële topvrouw. Per 1 november vervult Tjarda Klimp de functie van CFO.