Douwe Egberts sluit alle eigen DE Cafés

Douwe Egbert stopt de exploitatie van zijn cafés en winkels in Nederland. De 12 eigen DE Cafés sluiten 'op korte termijn', terwijl alle DE-winkels worden ondergebracht bij de Blokker-filialen.

Douwe Egberts wil zich puur gaan toeleggen op de productie van koffie en thee. Een eigen winkel- of café-netwerk past daar niet bij. Dat meldt Z24.

Opmerkelijk

De sluiting van de 12 eigen DE Cafés, waar diverse soorten DE-koffie en -thee en gebak op het menu staan, is opmerkelijk. Eind 2011 nam het toenmalige moederbedrijf Sara Lee nog 35 vestigingen van de Coffee Company over, om samen een vuist te vormen tegen oprukkende Starbucks-filialen.

Het merk Coffee Company blijft sterk aanwezig op de luxe koffiemarkt, stelt een DE-woordvoerder. Maar van een overname van de 12 DE Cafés, waarvan er 10 zijn ondergebracht in DE-winkels, is voorlopig geen sprake. “Deze gaan op korte termijn dicht”, zegt hij.

Nederland telt in totaal 24 DE Cafés. De 12 andere cafés zijn franchise. Omdat de ondersteuning vanuit DE stopt, moeten de franchisers in ieder geval een andere formule zoeken, meldt Out-of-home-shops. Met die franchisers zal DE onderhandelingen voeren. Daar is een eventuele ombouw naar Coffee Company wél bespreekbaar.

'Dichter bij klant'

De DE-winkels, waar met spaarpunten diverse artikelen gekocht kunnen worden, worden ondergebracht binnen de Blokker-keten. Het assortiment zal rond 2015 bij alle 400 Blokker-filialen te vinden zijn. Daarmee verwacht de koffieproducent dichter bij de klant te zitten.

Door de samenwerking met Blokker blijft het spaarpuntensysteem behouden. Deze spaarpunten zitten al op pakken koffie en thee sinds de jaren 20 van de vorige eeuw. Het is daarmee het oudste, nog actieve spaarsysteem van Nederland.

Douwe Egberts is sinds vorig jaar onderdeel van de Duitse investeringsmaatschappij JAB. Het bedrijf kondigde in mei aan te gaan fuseren met de koffieactiviteiten van Mondelez.

Lees ook:

DE en koffietak Mondelez fuseren tot Jacobs Douwe Egberts (8 mei 2014)

‘Douwe Egberts schrapt 110 banen’ (12 november 2013)

JAB mag Douwe Egberts overnemen (13 juni 2013)

Sara Lee neemt CoffeeCompany over (13 december 2011)

Meer over
Lees ook
Fusie UTZ en Rainforest Alliance

Fusie UTZ en Rainforest Alliance

De kikker in het logo blijft, maar door de fusie van het Nederlandse UTZ en de Amerikaanse Rainforest Alliance verandert er ook een hoop: gedeelde verantwoordelijkheid en strengere eisen voor mensenrechten en klimaatslimme landbouw, bijvoorbeeld. Beter gebruik van data moet bovendien de transparantie in de keten vergroten.  Anders dan de naam...

Nespresso introduceert koffiecup van 80% gerecycled aluminium

Nespresso introduceert koffiecup van 80% gerecycled aluminium

Nestlé introduceert koffiecapsules die voor 80% uit gerecycled aluminium bestaan. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt in een persbericht. Het eerste koffieproduct dat in deze capsules zijn verpakt, is de Original Line Master Origin Colombia koffie van Nespresso. Volgens Nestlé zijn dit de eerste cups die gemaakt zijn van 80% gerecycled...

Douwe Egberts gaat terug naar de beurs

Douwe Egberts gaat terug naar de beurs

JDE Peet’s, het moederbedrijf achter Douwe Egberts, gaat naar de Amsterdamse beurs. Dat heeft het bedrijf bevestigt naar aanleiding van een artikel in de Financial Times. JDE Peet’s zal voor 700 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven. Een datum is niet genoemd, maar binnen enkele weken zal het Amerikaanse JDE Peet’s naar de beurs...