Douwe Egberts sluit alle eigen DE Cafés

Douwe Egbert stopt de exploitatie van zijn cafés en winkels in Nederland. De 12 eigen DE Cafés sluiten 'op korte termijn', terwijl alle DE-winkels worden ondergebracht bij de Blokker-filialen.

Douwe Egberts wil zich puur gaan toeleggen op de productie van koffie en thee. Een eigen winkel- of café-netwerk past daar niet bij. Dat meldt Z24.

Opmerkelijk

De sluiting van de 12 eigen DE Cafés, waar diverse soorten DE-koffie en -thee en gebak op het menu staan, is opmerkelijk. Eind 2011 nam het toenmalige moederbedrijf Sara Lee nog 35 vestigingen van de Coffee Company over, om samen een vuist te vormen tegen oprukkende Starbucks-filialen.

Het merk Coffee Company blijft sterk aanwezig op de luxe koffiemarkt, stelt een DE-woordvoerder. Maar van een overname van de 12 DE Cafés, waarvan er 10 zijn ondergebracht in DE-winkels, is voorlopig geen sprake. “Deze gaan op korte termijn dicht”, zegt hij.

Nederland telt in totaal 24 DE Cafés. De 12 andere cafés zijn franchise. Omdat de ondersteuning vanuit DE stopt, moeten de franchisers in ieder geval een andere formule zoeken, meldt Out-of-home-shops. Met die franchisers zal DE onderhandelingen voeren. Daar is een eventuele ombouw naar Coffee Company wél bespreekbaar.

'Dichter bij klant'

De DE-winkels, waar met spaarpunten diverse artikelen gekocht kunnen worden, worden ondergebracht binnen de Blokker-keten. Het assortiment zal rond 2015 bij alle 400 Blokker-filialen te vinden zijn. Daarmee verwacht de koffieproducent dichter bij de klant te zitten.

Door de samenwerking met Blokker blijft het spaarpuntensysteem behouden. Deze spaarpunten zitten al op pakken koffie en thee sinds de jaren 20 van de vorige eeuw. Het is daarmee het oudste, nog actieve spaarsysteem van Nederland.

Douwe Egberts is sinds vorig jaar onderdeel van de Duitse investeringsmaatschappij JAB. Het bedrijf kondigde in mei aan te gaan fuseren met de koffieactiviteiten van Mondelez.

Lees ook:

DE en koffietak Mondelez fuseren tot Jacobs Douwe Egberts (8 mei 2014)

‘Douwe Egberts schrapt 110 banen’ (12 november 2013)

JAB mag Douwe Egberts overnemen (13 juni 2013)

Sara Lee neemt CoffeeCompany over (13 december 2011)

Meer over
Lees ook
Fairtrade verkopen stijgen met 11% in 2021

Fairtrade verkopen stijgen met 11% in 2021

De verkopen van producten met het Fairtrade keurmerk in Nederland stegen vorig jaar met 11%. Dat blijkt uit het jaarverslag van Fairtrade Nederland. De grootste stijgers in verkocht volume waren chocolade, koude dranken, koffie en thee.

WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

Koffiebedrijf FarmersDirect Coffee ontwikkelt in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) de eerste CO2-calculator die de klimaatafdruk van de koffieketen specifieert. De calculator combineert de CO2-impact voor elk onderdeel van de keten en maakt zo inzichtelijk hoe duurzaam de koffie is geproduceerd.

Koffie van  cellulaire landbouw

Koffie van cellulaire landbouw

Echte koffie uit het lab In Finland is het eerste smakelijke kopje koffie geproduceerd met behulp van cellulaire landbouw. Niet toevallig in Finland, want in dat land wordt de meeste koffie per hoofd van de bevolking gedronken. Zo’n tien kilo per gemiddelde Fin per jaar.  Ingenieurs van het Technical Research Centre of Finland - VTT, hebben...