Dreigend tekort technici voedingsindustrie door slechte aansluiting onderwijs

ROVC TechBarometer

In de technieksector staan veel vacatures open. Hierdoor zouden afgestudeerden gegarandeerd een baan moeten vinden. Maar 39 procent van de bedrijven in de voedingsindustrie verwacht de komende vijf jaar zowel een kwalitatief als kwantitatief tekort. Dit blijkt uit de tweede editie ROVC TechBarometer.

ROVC TechBarometer

Het ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, voert het onderzoek voor de ROVC TechBarometer uit. Bij de tweede editie waren 1.164 respondenten uit de technische branche betrokken. De belangrijkste oorzaak van het dreigende tekort is de slechte aansluiting van het reguliere onderwijs op het bedrijfsleven, gevolgd door de vergrijzing en het slechte imago van de technieksector.

John Huizing, algemeen directeur bij ROVC: "Het aanbod van technici is dun gezaaid en dat speelt de technische branche al jaren parten. Dit is een zorgelijke trend. Wat mooi is om te zien, is dat technische bedrijven zelf de verantwoordelijkheid nemen om het probleem tegen te gaan. Het zou echter nog beter zijn als de bedrijven elkaar daar onderling in versterken en de krachten bundelen om het probleem wat betreft het tekort op te lossen. Ga van concurreren naar coöpereren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het oprichten van een bedrijvenschool of het gezamenlijk uitzetten van nieuwe initiatieven om meer technisch personeel te werven. Samen sta je immers sterker dan alleen."

 
Lees ook
'Mbo'ers zijn keihard nodig'

'Mbo'ers zijn keihard nodig'

Binnenkort opent de Food Innovation Academy de deuren in Vlaardingen. FrieslandCampina, Meneba, Royal Steensma en Verstegen voerden ruim vijf jaar geleden de eerste verkennende gesprekken voor de nieuwe food-opleiding. ‘Opleidingen misten een link met de praktijk op de werkvloer.’ FrieslandCampina was een van de drijvende krachten achter...

Brightlands wil gezondheidseffecten groenten en fruit meten

Brightlands wil gezondheidseffecten groenten en fruit meten

Iedereen weet dat het eten van groenten en fruit gezond is. Ze zijn een bron van vezels, vitaminen en mineralen en bevatten relatief weinig zout en vetten. Toch is het lastig om aan te tonen welke stoffen er precies in een versproduct zitten, en wat de precieze gezondheidseffecten zijn. Producenten kunnen dan ook geen gezondheidsclaims plaatsen bij...

'Warm contact met scholen is van levensbelang voor een bedrijf'

'Warm contact met scholen is van levensbelang voor een bedrijf'

Innoveren met millennials in de foodsector. Dat is het thema van het Young IFFI event dat Ingredients For Food Innovators op 1 november 2018 organiseert. Een bijeenkomst waar jong talent en ervaren IFFI-leden met elkaar aan de slag gaan. Aan technisch onderlegde werknemers is nog altijd een gebrek in de foodsector, zowel op onderzoeksniveau...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren