Duurzaamheid
Jaarprijs Goede Voeding 2018

De producten Hoemoes less salt, Jumbo Veggie Chef Shoarma en AH verse Pureersoep zijn genomineerd voor de Jaarprijs Goede Voeding 2018. De vakjury koos deze producten uit de 32 verschillende inzendingen. Het publiek kan nu via de website hun stem uitbrengen. De resultaten neemt de vakjury mee bij het bepalen van de uiteindelijke winnaar.

De Jaarprijs Goede Voeding gaat naar producten die innovatie stimuleren en gezondere producten binnen het bereik van een grote groep consumenten brengt. De winnaar wordt bekend gemaakt op 5 april tijdens het Food Future Event. De winnaar mag een jaar lang het logo van de jaarprijs op het product zetten.

De genomineerden

HoemoesHoemoes less salt, Maza Mediterranean Delicacies
De kikkererwtenpasta Hoemoes less salt bevat zo’n 50 procent minder zout. Door de basis van kikkererwten draagt het bij aan de consumptie van meer plantaardige producten. Daarnaast zitten er veel onverzadigde vetten in: van de 30,4 gram vet per 100 gram is 26,6 gram onverzadigd. Het eiwitgehalte is 6,4 gram per 100 gram en het koolhydraatgehalte 6,1 gram, waarvan 0,1 gram suikers.

Pompoen wortel soepAH verse Pureersoep Pompoen Wortel
Dit complete soeppakket van Albert Heijn stelt consumenten in staat om op een makkelijke manier meer groente te eten, tussendoor of bij de hoofdmaaltijd. Het product voorziet na bereiding in ongeveer de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente. Bovendien heeft de soep een laag zoutgehalte.

Jumbo shoarmaJumbo Veggie Chef 100% plantaardige reepjes shoarma
Deze vegetarische variant van Jumbo is een gezond alternatief voor de shoarmareepjes op basis van vlees. Ze bevatten voldoende eiwit, vitamine B12 en ijzer. Daarbij zijn ze een bron van vezels. Het natriumgehalte is wel wat aan de hoge kant. Deze vegetarische shoarma draagt bij aan de consumptie van meer plantaardige producten en is gunstiger voor het milieu.

Jury Jaarprijs Goede Voeding

Voor de beoordeling van alle inzendingen lette de jury van de Jaarprijs Goede Voeding onder andere op:

  • De vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet.
  • Bijdrage aan het verminderen van de inname van transvet.
  • Bijdrage aan het verminderen van de inname van zout.
  • Bijdrage aan het verminderen van suiker (energie).
  • Bijdrage aan het verhogen van de inname van onder andere: voedingsvezel, groente en fruit, vis, peulvruchten en/of ongezouten noten.

De jury bestaat uit:

  • Prof. Frans Kok, voorzitter, emeritus hoogleraar Humane Voeding, Wageningen Universiteit.
  • Drs. Henrieke Crielaard, manager voeding en gezondheid, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
  • Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)
  • Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).
  • Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster MYbusinessmedia, secretaris jury.
  • Ir. Ad Nagelkerke, voorzitter NVVL Network for Food Experts.
  • Dr. Ir. Amber Ronteltap, onderzoeker lectoraat Hogeschool Utrecht, Crossmediale communicatie in het publieke domein
  • Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool
  • Els Siebelink, onderzoeksdiëtist Wageningen Universiteit
  • Dr. Jeanne de Vries, assistent professor afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *