Duurzaamheid

Jumbo verduurzaamt Nieuwe Standaard Kip

_Jumbo Nieuwe Standaard Kip

In 2019 gaat Jumbo volledig over op het voeden van kuikens direct na uitkomst. Ook krijgen de kuikens meer ruimte om te bewegen. Dit geldt voor alle kippen die Jumbo onder de noemer Nieuwe Standaard Kip verkoopt. Volgens de supermarkt is het een nieuwe stap in de verdere verduurzaming van het kipschap.

Direct voeden

Met de techniek van direct voeden krijgen kuiken meteen na uitkomst toegang tot water en voer. Nu moeten ze wachten totdat alle kuikens zijn uitgekomen. Dit betekent dat ze vaak 24 tot 48 uur moeten wachten. Directe voeding heeft een positief effect op het welzijn van de kuikens. De komende tijd test Jumbo welk voedingssysteem zij hiervoor gaat gebruiken.

Klaas de Boer, Directeur Buying & Merchandise Vers a.i. bij Jumbo: “De leefomstandigheden van kippen zijn door de Nieuwe Standaard Kip al aanzienlijk verbeterd. En we blijven met deze Nieuwe Standaard Kip stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Een goede balans tussen mens, dier en milieu is daarbij ons uitgangspunt. Om die reden zijn we ook gestart met een pilot om twee voedingssystemen te testen. Dit onderzoek gaat ons inzichten geven om de juiste keuze te maken voor de lange termijn.”

Voedingssysteem

Tijdens de pilot test Jumbo twee verschillende broed- en voedingssystemen: uitkomen in de stal bij pluimveehouderijen en direct voer en water bij uitkomen in broederijen. De eerste reacties van de boeren op de pilot zijn positief: “Boeren doen op deze manier ook kennis op met de methode van directe voeding en de invloed daarvan op de ontwikkeling van de kuikens”, aldus de Boer.

De pilot duurt ongeveer een half jaar. Jumbo is van plan om medio 2019 volledig over te gaan op directe voeding van kuikens.

Nieuwe Standaard Kip

Nieuwe Standaard Kip is volgens Jumbo een langzaamgroeiend ras, dat langer leeft en meer leefruimte heeft. De kip krijgt natuurlijk daglicht en heeft daardoor een natuurlijk dag- en nachtritme.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *