Een derde van alle kruidenpreparaten is vervalst

kruiden-pixabay

Bijna een derde van alle kruidenpreparaten die wereldwijd over de toonbank gaan, bevat niet de kruiden die op het etiket staan. Dat ontdekten Roemeense onderzoekers,schrijft FoodNavigator.

De wetenschappers namen bijna 6.000 kruidenpreparaten onder de loep, uit 37 verschillende landen. Denk aan gedroogde kruiden, theeën, essentiële oliën, poeders, pillen, druppels of siropen, die als 'traditionele medicijnen' of 'natuurlijke supplementen' te koop zijn. Dankzij hun 'natuurlijke' herkomst worden ze algemeen als veilig beschouwd.

Het Roemeense team gebruikte DNA-technologie om de samenstelling en inhoud te verifiëren. Met onthutsende resultaten. Gemiddeld is 27% van de verkochte kruidenpreparaten niet in overeenstemming met wat op het etiket staat. In Australië bleek maar liefst 79% van alle kruidenpreparaten vervalst, in Zuid-Amerika 67%. In Europa was het 47%, in Noord-Amerika 33% en in Azië 23%.

De vervalsing kan bijvoorbeeld bestaan uit een verontreiniging die niet op het etiket staat, 'vulstoffen' of een totaal ander kruid. Volgens hoofdonderzoeker Mihael Ichim is in veel gevallen sprake van opzettelijke fraude om er een financieel slaatje uit te slaan. Ook vergissingen of onkunde kunnen in het spel zijn.

Bron: Foodlog, 12/11/2019

Foodlog

Meer over
Lees ook
Lloyds Register voert IFS PIA-audit uit bij Vion

Lloyds Register voert IFS PIA-audit uit bij Vion

IFS ontwikkelde samen met retail organisaties, certificerende-instellingen, Vion Food Group en SIM Supply een nieuwe internationale standaard voor productintegriteit ontwikkeld. Deze nieuwe standaard heeft de naam IFS Product Integrity Assessment (PIA). Lloyds Register voerde de eerste audit uit bij Vion in Boxtel.

Handelaar verkocht inktvis als octopus om de markt toch tevreden te stellen

Handelaar verkocht inktvis als octopus om de markt toch tevreden te stellen

Wat is het grootste verschil tussen een inktvis en een octopus? De prijs. Octopus is duurder, dan inktvis.

Interview: de wereld verbeteren met kruiden

Interview: de wereld verbeteren met kruiden

Het zijn uitdagende tijden, vindt Michel Driessen, CEO bij Verstegen Spices & Sauces. De markt verschuift, het klimaat verandert, en wereldwijd wordt de politiek instabieler. Michel wil Verstegen niet alleen zo goed mogelijk door deze tijd loodsen, maar er ook een ander bedrijf van maken. ‘Een organisatie die een positieve impact heeft op...