Eerste bananenpureefabriek ter wereld moet voedselverspilling tegengaan

SUNT Bananenpureefabriek

Een derde van het voedsel wereldwijd belandt in de prullenbak. Hieronder vallen ook een hele hoop bananen – niet verspild door de consument, maar door ouderwetse importregelgeving. In de EU worden jaarlijks gemiddeld 120.000 ton bananen om cosmetische redenen vernietigd door de douane. SUNT Food strijdt tegen deze verspilling en maakt bananenbrood van bananenpuree van geredde bananen. In Geldermalsen opent SUNT de eerste bananenpureefabriek ter wereld: The Banana Factory.

SUNT Food ontwikkelde de afgelopen jaren bananenbrood en ‘baked donuts’ van bananenpuree en opent 6 februari een eigen bananen(puree)fabriek in Geldermalsen. Hier wordt met een geautomatiseerd pel-, sorterings- en rijpingsproces dat nog nergens anders ter wereld in gebruik is bananenpuree gemaakt. Bananenpuree wordt nu nog geïmporteerd uit Midden-Amerika waar handmatig gepeld en gesorteerd wordt. Door het geautomatiseerde systeem was het voor SUNT mogelijk om de fabriek in Nederland te openen. Niet alleen de geautomatiseerde processen maken de fabriek uniek, maar ook het feit dat de puree gemaakt wordt van geredde ‘afgekeurde’ bananen. 

Bananen krijgen tweede kans

Zodra een banaan tijdens de lange reis vanuit Midden-Amerika naar Europa begint te rijpen of een schrammetje oploopt, voldoet deze niet meer aan de kwaliteitseisen van een ‘verse banaan’. Daarmee wordt niet alleen de banaan zelf maar ook de hele doos van 18 kg volledig waardeloos voor de importeur. Door douaneregelgeving is het commercieel aantrekkelijker om deze rijpende bananen te vernietigen dan te importeren. Met als gevolg dat er in Europa jaarlijks 120.000 ton (eetbare) bananen worden vernietigd. The Banana Factory geeft de bananen die niet meer als ‘verse banaan’ de markt op mogen een nieuwe bestemming. SUNT werkt nu met afgekeurde bananen uit de haven van Antwerpen, maar als het aan hen ligt komen daar heel rap afgekeurde exemplaren uit Rotterdam bij.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief


“Het Nederlandse importtarief voor bananenpuree is 0%, maar voor afgekeurde bananen waar je puree van wilt maken betaal je gewoon hetzelfde als voor verse bananen. Deze regels werken verspilling in de hand”, zegt Laura Hoogland, founder van SUNT. Ze voert een stevige lobby om de regels te veranderen. Onlangs is hierdoor een motie aangenomen in de Tweede Kamer om een aparte goederencode voor afgekeurde bananen te hanteren.

Grote plannen

In haar strijd tegen voedselverspilling haakt Hoogland belangrijke partners uit de industrie aan. Bananenimporteur Fyffes is hoofdleverancier van de afgekeurde bananen en fabrikant van groenten- en fruitproducten Coroos speelt een belangrijke rol in het innovatieproces van de fabriek. Daarnaast gaat Hoogland met grote nationale en internationale retailers in gesprek, zodat in de toekomst ook in de supermarkt verspilde bananen een nieuwe bestemming kunnen krijgen. De fabriek in Geldermalsen is nog maar een eerste stap. Op termijn gaat SUNT ook fabrieken openen in Duitsland en Engeland. Want van 120.000 afgekeurde bananen in Europese havens valt nog genoeg puree te maken.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Too Good To Go redde 18 miljoen maaltijden in vijf jaar

Too Good To Go redde 18 miljoen maaltijden in vijf jaar

Het platform Too Good To Go is deze maand vijf jaar actief in Nederland. Deze app tegen voedselverspilling redde in die tijd 18 miljoen maaltijden, wat neerkomt op ongeveer één maaltijd per inwoner. Ook wereldwijd namen de cijfers de afgelopen anderhalf jaar toe. In totaal zijn er inmiddels al 200 miljoen maaltijden gered.

Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

Lidl gaat jaarlijks 600.000 kilo groente en fruit doneren aan Voedselbanken Nederland, wat gelijk staat aan ruim 1,3 miljoen porties groente en fruit. Dat maakte de supermarktketen bekend tijdens het jubileumdiner in de Kookfabriek in Utrecht waar Lidl en Voedselbanken Nederland hun 10-jarige samenwerking vierden.

Flevolandse zorgorganisaties in actie om voedselverspilling tegen te gaan

Flevolandse zorgorganisaties in actie om voedselverspilling tegen te gaan

In opdracht van provincie Flevoland en gemeente Lelystad zijn vijf Flevolandse zorglocaties van Coloriet en Woonzorg Flevoland samen met Greendish de uitdaging aangegaan om voedselverspilling tegen te gaan. Op elke locatie is de voedselverspilling in hun keuken, koelkast en op het bord gemeten om hun kennis en bewustzijn te vergroten. Met als resultaat:...