EFSA houdt bij wat de gemiddelde Europeaan eet om risico’s in de voedselketen te kunnen monitoren

EVMI_Voeding

Wat een doorsnee Europeaan consumeert is voortaan terug te vinden in de nieuwe ’Voedingsconsumptie Database’ van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, (EFSA)schrijf Vilt. De database, waarin 25 Europese landen zijn opgenomen, wil een betrouwbare bron van informatie zijn voor wetenschappers en beleidsmakers. De data zijn essentieel om te kunnen beoordelen hoezeer Europeanen blootstaan aan risico's in de voedselketen.

“Dat is een fundamentele stap in de risicobeoordeling van de EFSA,” zegt de organisatie in een persbericht. In 2008 werd gestart met de eerste versie van de database met het doel een gedetailleerd beeld te krijgen van consumptiegewoonten in de Europese lidstaten. De nieuwste versie bevat de meest recente cijfers, omvat meer bevolkingsgroepen en een bredere groep voedingscategorieën.

Bron: Foodlog

Lees ook
Minister Schouten: ‘kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

Minister Schouten: ‘kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

In een wereld waarin de vleesvervangers je om je oren vliegen, lijkt de marktintroductie van kweekvlees helemaal niet zo ver weg. Maar uit de kamerbrief van vandaag van minister Schouten blijkt dat het toch nog even kan duren voordat dit type product in de supermarkt ligt. Sinds het eerste kweekvleespatent in 1999 zijn er veel technologische ontwikkelingen...

Albert Heijn koopt online gezondheidsplatform FoodFirst Network

Albert Heijn koopt online gezondheidsplatform FoodFirst Network

Albert Heijn neemt het 'Netflix van gezond eten en leven' FoodFirst Network over. Op het lifestyleplatform krijgen betalende abonnees tips en advies over voeding, bewegen, slaap en ontspanning. Bekende gezichten van het platform zijn Rudolph van Veen en Irene Moors. De Hoogleraren Jaap Seidell en Hanno Pijl ondersteunen het initiatief.

Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

Kurkuma is een belangrijk ingrediënt in tal van oosterse gerechten, en het is populair omdat het de gezondheid zou bevorderen. Het Indiase specerij wordt zelfs in tabletvorm geslikt als supplement, met name onder kankerpatiënten. Onderzoekers van het Erasmus MC waarschuwen nu daarmee op te passen. In Nederland krijgen jaarlijks 14.500 vrouwen...