EFSA stelt veilige dagelijkse inname glutamaat vast

Glutanaat

De European Food Safety Authority (EFSA) onderzocht de smaakversterker glutamaat (e-nummers E620-E625) en stelde een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vast van 30 mg/dag/kg lichaamsgewicht. Tot nog toe bestond er nog geen ADI voor glutamaten.

Uit de nieuwe studie zou blijken dat glutamaten negatieve effecten kunnen hebben op de ontwikkeling van het zenuwstelsel. In combinatie met de vastgestelde inname van glutamaten - 95 procent van de kinderen vanaf 3 maanden tot met 17 jaar krijgen te hoge hoeveelheden glutamaat binnen - vraagt de EFSA de Europese Commissie en nationale voedselautoriteiten de maximaal toegestane limieten te herzien.

Glutamaat bestaat niet alleen als additief dat gebruikt wordt om producten smakelijker te maken of om minder zout te hieven gebruiken. Het komt ook van nature voor in bijvoorbeeld tomaten en kaas. Zelfs in moedermelk.

Bron: Foodlog

Lees ook
EU daagt Denemarken voor de rechter vanwege feta-kwestie

EU daagt Denemarken voor de rechter vanwege feta-kwestie

De Europese Commissie daagt Denemarken voor het Europese Hof van Justitie. Dat maakte de Commissie gisteren bekend. Aanleiding is de verkoop en export van witte kaas door Deense bedrijven als zijnde ‘feta’, wat tegen de regels is. Alleen witte kaas uit Griekenland mag zo worden genoemd. Bedrijven die in Denemarken gevestigd zijn, produceren...

Dr. Oetker onder vuur vanwege gebruik E171

Dr. Oetker onder vuur vanwege gebruik E171

Foodwatch heeft voedselproducent Dr. Oetker opgeroepen om te stoppen met het gebruik van de kleurstof titaniumdioxide (E171) in hun producten. De voedselwaakhond zegt de omstreden nanodeeltjes van de stof in producten van Dr. Oetker te hebben aangetroffen. Titaniumdioxide is een e-nummer dat steeds meer onder vuur ligt. De witte kleurstof wordt onder...

Vergunning voor chloorpyrifos wordt niet verlengd

Vergunning voor chloorpyrifos wordt niet verlengd

De vergunning van het chemische gewasbeschermingsmiddel chloorpyrifos wordt zeer waarschijnlijk niet verlengd. Dat schreef de European Food Safety Authority (EFSA) afgelopen vrijdag in een persbericht op zijn website.