Eiwitten produceren uit afvalwater met behulp bacteriën

power to protein

KWR Watercycle Research Institute en onderzoekspartners binnen TKI Watertechnologie werken aan de productie van eiwitten voor food of feed uit afvalwater. De eiwitten worden geproduceerd door speciale bacteriën. Er is een website gelanceerd met informatie over het Power-to-Protein concept.

Het concept is bedacht door de Belgische emeritus professor Willy Verstraete. Uit grondstoffen als ammonium, koolzuurgas en waterstof, die afkomstig zijn uit afvalwater, kunnen eiwitten worden geproduceerd met behulp van bacteriën die single cell protein (SCP) maken, bacterieceleiwit. Er draait al geruime tijd een kleine reactor op laboratoriumschaal.

Pilotinstallatie

Partners KWR en Avecom zijn onlangs samen met Waternet, AEB Amsterdam, Waterkracht en Barentz Foods gestart met ontwerp en bouw van een pilotinstallatie die één kilo eiwit per dag moet gaan produceren. Daarmee zal het Power-to-Protein-concept dit jaar nog op locatie worden getest.

Volgens de partners is deze installatie niet alleen belangrijk om de werking van het concept onder praktijkomstandigheden aan te tonen, maar ook om de kwaliteit van het gevormde eiwit te testen. Voordat het geproduceerde bacterieceleiwit kan worden gebruikt als ingrediënt voor in voeding of diervoeding is nog veel onderzoek nodig naar kwaliteit en hygiëne.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
'We moeten ons voedsel misschien wat minder ver raffineren'

'We moeten ons voedsel misschien wat minder ver raffineren'

Voedselproducenten hebben dagelijks te maken met allergenen, al is het maar om kruisbestuiving en pijnlijke recalls te voorkomen. Dat is belangrijk, want het aantal mensen dat allergieën ontwikkelt lijkt toe te nemen. Maar juist daarom moeten voedselproducenten op een ander niveau gaan nadenken over de verhouding tussen voedsel en het immuunsysteem,...

Nieuw strategisch plan voor Wageningen University & Research

Nieuw strategisch plan voor Wageningen University & Research

Finding answers together. Met dit nieuwe strategische plan roept Wageningen University & Research (WUR) bestaande en nieuwe (inter)nationale partners op tot meer samenwerking. Uitbreiding en intensivering van die samenwerking is noodzakelijk om oplossingen te vinden voor cruciale mondiale uitdagingen. “Meer dan ooit zullen we kennis van...

Bioraffinage op je parkeerplaats met de installatie van Grassa!

Bioraffinage op je parkeerplaats met de installatie van Grassa!

Groenteverwerkende bedrijven kunnen hun reststromen binnenkort omzetten in een mobiele installatie van Grassa! die naast de fabriek staat geparkeerd. Nu raffineert die installatie nog vooral gras tot eiwitten, mineralen en vezels; producten voor diervoeding en veevoeder. Vanaf volgend jaar kunnen ook groenteresten worden verwerkt tot gezonde componenten...