Eiwitten produceren uit afvalwater met behulp bacteriën

KWR Watercycle Research Institute en onderzoekspartners binnen TKI Watertechnologie werken aan de productie van eiwitten voor food of feed uit afvalwater. De eiwitten worden geproduceerd door speciale bacteriën. Er is een website gelanceerd met informatie over het Power-to-Protein concept.

Het concept is bedacht door de Belgische emeritus professor Willy Verstraete. Uit grondstoffen als ammonium, koolzuurgas en waterstof, die afkomstig zijn uit afvalwater, kunnen eiwitten worden geproduceerd met behulp van bacteriën die single cell protein (SCP) maken, bacterieceleiwit. Er draait al geruime tijd een kleine reactor op laboratoriumschaal.

Pilotinstallatie

Partners KWR en Avecom zijn onlangs samen met Waternet, AEB Amsterdam, Waterkracht en Barentz Foods gestart met ontwerp en bouw van een pilotinstallatie die één kilo eiwit per dag moet gaan produceren. Daarmee zal het Power-to-Protein-concept dit jaar nog op locatie worden getest.

Volgens de partners is deze installatie niet alleen belangrijk om de werking van het concept onder praktijkomstandigheden aan te tonen, maar ook om de kwaliteit van het gevormde eiwit te testen. Voordat het geproduceerde bacterieceleiwit kan worden gebruikt als ingrediënt voor in voeding of diervoeding is nog veel onderzoek nodig naar kwaliteit en hygiëne.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Eiwitvezels uit soja

Eiwitvezels uit soja

Ojah BV, Nederlandse producent van plantaardige eiwitten, lanceert Plenti ProFiberTM. Voedselfabrikanten kunnen deze eiwitvezels gebruiken bij de ontwikkeling en productie van (deels) plantaardige alternatieven voor dierlijke producten.

Is vegan melk van tarwezemel straks mogelijk?

Is vegan melk van tarwezemel straks mogelijk?

Die vraag proberen Royal Koopmans en Carbohydrate Competence Centre (CCC) te beantwoorden in hun onderzoek naar clean label-toepassingen uit graan. Ze willen tarwezemelen gebruiken om plantaardige vlees- en melkproducten te maken.

WUR start onderzoek om voedingseiwitten uit bierbostel te halen

WUR start onderzoek om voedingseiwitten uit bierbostel te halen

Nederlandse brouwerijen produceren jaarlijks zo'n 0,5 miljoen ton bierbostel. Dit restproduct van mout bevat veel eiwitten en wordt nu voornamelijk gebruikt voor veevoer. Bierbrouwer Heineken, veevoerfabrikant Duynie en WUR zijn een driejarig onderzoek gestart om deze voedingseiwitten uit de bierbostel te halen zodat het gebruikt kan worden voor nieuwe...