EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

Voedselverspilling_dossier

Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om voedselverspilling te meten.

Ongeveer 20% van het voedsel dat in de EU wordt geproduceerd raakt verloren of verspild. Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie vindt dit ‘onaanvaardbaar in een wereld waarin miljoenen mensen nog steeds honger lijden en waarin onze natuurlijke hulpbronnen steeds schaarser worden. Om verandering te bewerkstelligen, moeten we voedselverspilling goed kunnen meten.’

In een toespraak zei Eurocommissaris Jyrki Katainen gister: ‘Om effectieve nationale programma's voor de preventie van voedselafval te kunnen implementeren en circulatie in de voedselketen te bevorderen, moeten we weten waar, wat, hoeveel en hoeveel waarom we voedselbronnen verliezen.’

De Europese Commissie heeft een methode vastgesteld waarmee lidstaten hun voedselverspilling kunnen kwantificeren op ieder niveau van de voedselketen. Met behulp van een universele definitie van voedselverspilling kunnen alle lidstaten volgens dezelfde manier hun voedselverspilling meten.

Afvalwetgeving

Voedselverspilling staat hoog op de agenda van de Europese Commissie. Dit onderwerp is daarom in 2018 opgenomen in het actieplan voor de circulaire economie. Lidstaten zijn sindsdien verplicht om maatregelen voor de preventie van voedselverspilling op te nemen in hun wetten. De EC vraagt de lidstaten om voedselverspilling in elke fase van de keten te verminderen, en toezicht te houden op- en verslag uit te brengen over voedselverspilling.

Dit plan van de EU draagt bij aan de wereldwijde doelstellingen van de Sustainable Development Goals om in 2030 de voedselverspilling per persoon met de helft te verminderen.

Lees ook
Meer residuen van pesticiden in voedsel van buiten EU

Meer residuen van pesticiden in voedsel van buiten EU

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA publiceerde deze week een rapport over sporen van bestrijdingsmiddelen in voedselproducten. In 2017 analyseerden nationale autoriteiten binnen de EU ongeveer 88.000 voedingsmiddelen op zulke residuen. Conclusie: het aantal overschrijdingen is iets gestegen, van 3,8% in 2016 naar 4,1% in 2017. Dat heeft...

Too Good To Go en Spar University winnen Future Food Awards

Too Good To Go en Spar University winnen Future Food Awards

Too Good To Go en de Spar University winnen dit jaar de ABN AMRO Future Food Awards. Dat maakte de jury woensdag bekend tijdens het FSIN Food500 Congress, meldt ABN AMRO in een persbericht.

Onderzoekers ontwikkelen papieren smart packaging-sensor

Onderzoekers ontwikkelen papieren smart packaging-sensor

Verpakkingen die de houdbaarheid in de gaten houden met een sensor zouden verspilling flink kunnen verminderen. Toch worden ze nog weinig gebruikt. De sensor die Britse onderzoekers ontwikkelen zou dat kunnen veranderen. Smart packaging is een van de buzzwords als het om voedselverpakkingen gaat. Een ‘slimme verpakking’ draagt niet alleen...