EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

Voedselverspilling_dossier

Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om voedselverspilling te meten.

Ongeveer 20% van het voedsel dat in de EU wordt geproduceerd raakt verloren of verspild. Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie vindt dit ‘onaanvaardbaar in een wereld waarin miljoenen mensen nog steeds honger lijden en waarin onze natuurlijke hulpbronnen steeds schaarser worden. Om verandering te bewerkstelligen, moeten we voedselverspilling goed kunnen meten.’

In een toespraak zei Eurocommissaris Jyrki Katainen gister: ‘Om effectieve nationale programma's voor de preventie van voedselafval te kunnen implementeren en circulatie in de voedselketen te bevorderen, moeten we weten waar, wat, hoeveel en hoeveel waarom we voedselbronnen verliezen.’

De Europese Commissie heeft een methode vastgesteld waarmee lidstaten hun voedselverspilling kunnen kwantificeren op ieder niveau van de voedselketen. Met behulp van een universele definitie van voedselverspilling kunnen alle lidstaten volgens dezelfde manier hun voedselverspilling meten.

Afvalwetgeving

Voedselverspilling staat hoog op de agenda van de Europese Commissie. Dit onderwerp is daarom in 2018 opgenomen in het actieplan voor de circulaire economie. Lidstaten zijn sindsdien verplicht om maatregelen voor de preventie van voedselverspilling op te nemen in hun wetten. De EC vraagt de lidstaten om voedselverspilling in elke fase van de keten te verminderen, en toezicht te houden op- en verslag uit te brengen over voedselverspilling.

Dit plan van de EU draagt bij aan de wereldwijde doelstellingen van de Sustainable Development Goals om in 2030 de voedselverspilling per persoon met de helft te verminderen.

Lees ook
Spelregels tegen voedselverspilling

Spelregels tegen voedselverspilling

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling roept politiek, overheid en bedrijfsleven op om de spelregels rondom voedselverspilling te veranderen. Samen met WUR stelde de stichting 10 spelregels op.

Unilever wil meer plantaardig, minder verspilling en voedzamer

Unilever wil meer plantaardig, minder verspilling en voedzamer

Unilever presenteert vandaag het nieuwe 'Future Foods' initiatief dat een gezonder en duurzamer wereldwijd voedselsysteem moet ondersteunen.

Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Nooit meer verwarring tussen ‘houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ en daardoor de helft minder voedselverspilling. Dat is het doel van een nieuw anti-verspillingspact dat is ondertekend door meer dan 40 bedrijven in Frankrijk. Initiatiefnemer Too Good To Go wist onder meer grootmachten als Nestlé, Danone en Intermarché over de streep te trekken.