EU ziet af van versoepeling kwiknorm

tuna-fish-954073_1920

De Europese Commissie heeft een plan om de toegestane hoeveelheid kwik in vis te verhogen voorlopig ingetrokken. Dat blijkt uit een rapport van een eerdere vergadering dat de Commissie vorige maand publiceerde. Eerder werd een voorstel ingediend om de toegestane limiet te versoepelen, omdat roofvissen in de praktijk de norm vaak overschrijden.

Consumenten krijgen het giftige metaal kwik met name binnen door de consumptie van vis. De hoeveelheid kwik kan sterk verschillen per soort, maar vooral roofvissen als tonijn en zwaardvis zijn vaak sterk vervuild. Het kwik komt met name uit de industrie en chemische bestrijdingsmiddelen. Via natuurlijke kringlopen komt het in zee terecht, waar het zich ophoopt in het weefsel van vissen.

Verdubbeling kwiknorm

In 2015 stelde de Europese Commissie voor om het maximaal toegestane kwikgehalte in vis te verdubbelen, van één tot twee milligram per kilo. Daar lijken vooral economische belangen achter te zitten. Bepaalde vissoorten zijn vaak sterker vervuild dan de norm toelaat, waardoor aanzienlijke delen van de vangst niet op de markt gebracht kunnen worden.

Foodwatch

Foodwatch kwam destijds in actie tegen de plannen van de Commissie, en verzamelde in Nederland en Duitsland meer dan 77.000 handtekeningen tegen het voorstel. “We zijn opgelucht dat de verdere versoepeling van de grenswaarden voor kwik nu van tafel is,” meldt de voedselwaakhond. “Foodwatch zal dit soort voorstellen voor versoepeling van onze voedselveiligheidsstandaarden scherp in de gaten blijven houden.”

Lees ook
Visconsumptie draagt bij aan sterker immuunsysteem

Visconsumptie draagt bij aan sterker immuunsysteem

Virussen zijn er al sinds de mens rondloopt op deze planeet. Je kunt je wapenen tegen virussen die een gevaar vormen voor de gezondheid. Ons immuunsysteem is de beste verdedigingslinie, mits in goede conditie. Dagelijkse visconsumptie kan daar heel veel aan bijdragen.

Gebrek aan transparantie bij Wageningen University wordt hersteld

Gebrek aan transparantie bij Wageningen University wordt hersteld

Begin november publiceerde Foodwatch een onderzoeksrapport waarin staat vermeld dat bijna de helft van de 24 bijzonder hoogleraren voeding van Wageningen University & Research (WUR) niet transparant zijn over hun nevenwerkzaamheden. De WUR erkent de constatering van Foodwatch en past de tekortkomingen aan.

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

De Technische Unie verzorgde begin september een webinar over de lessen die de voedselindustrie kan leren van COVID-19. De Technische Unie is de grootste Nederlandse groothandel voor de industrie op het gebied van Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) en Original Equipment Manufacturing (OER). Wouter Burggraaf, de eigenaar van adviesbureau Burggraaf...