€1,5 miljoen om kinderen groente te leren eten

Kind eet groente

Waarom kinderen soms weigeren iets te eten zonder het ooit geproefd hebben, stelt nog altijd ouders én wetenschappers voor een raadsel. Mogelijk komt daar de komende vijf jaar verandering in. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kende een Vici-beurs van €1,5 miljoen toe aan Chantal Nederkoorn, hoogleraar aan de Faculty of Psychology and Neuroscience van de Universiteit Maastricht.

“Ik ga een grote groep jonge kinderen volgen en testen hoe verschillende cognitieve processen zich ontwikkelen en de acceptatie van groenten en fruit beïnvloeden”, legt Nederkoorn uit. Het is voor het eerst dat naar de rol van cognitieve processen, zoals perceptie, verwachting en de angst dat iets niet lekker is, gekeken wordt in relatie tot het eten van groente. Daarnaast gaat ze onderzoeken of de cognitieve processen van kinderen zo zijn te beïnvloeden dat kinderen leren groenten lekker te vinden.

Lees hier verder...

Foodlog

Thema's
Lees ook
Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.

Nieuwe aanbevelingen voor allergeneninformatie verpakkingen

Nieuwe aanbevelingen voor allergeneninformatie verpakkingen

“Leg allergeneninformatie op etiketten wettelijk vast.” Dat adviseren onderzoekers na een studie over hoe mensen allergeneninformatie op etiketten interpreteren en beoordelen. Meer dan de helft van de deelnemers vond de informatie onduidelijk.

7x €800.000 voor voeding bij de Vidi-ronde van NWO

7x €800.000 voor voeding bij de Vidi-ronde van NWO

NWO kent €800.000 toe aan 78 onderzoekers in de Vidi-ronde van hun driedelige talentprogramma. 7 van hen doen onderzoek naar voeding-gerelateerde onderwerpen, waarbij met name duurzaamheid en gezondheid veel aandacht krijgen.