Europese Coca-Cola bottelaars fuseren

7 augustus 2015

De drie belangrijkste bottelaars in de Europese supply chain van Coca-Cola gaan fuseren. Het gaat om Coca-Cola Enterprises, Coca-Cola Iberian Partners (uit Spanje en Portugal) en het Duitse Coca-Cola Erfrischungsgetränke.

Samen fuseren ze tot Coca-Cola European Partners, met ruim 50 Europese bottellocaties, bottelactiviteiten in 13 landen, waaronder Nederland (Dongen), en een gezamenlijke omzet van zo’n 11,5 miljard euro. Er wordt gebotteld voor ruim 300 miljoen consumenten.

Het fusiebedrijf vestigt zich in Groot-Brittannië. Coca-Cola Erfrischungsgetränke maakt als enige onderdeel uit van de Coca-Cola Company.

Efficiency verbeteren

De fusie maakt dat sneller kan worden ingespeeld op consumententrends. Ook kan met de fusie de efficiency worden verbeterd in de Coca-Cola supply chain, verkoop en distributie.

De fusie wordt mede ingegeven door de afnemende vraag in frisdranken, vooral in bestaande markten, die bijna 70 procent van de inkomsten uitmaken

Kosten besparen

Door de productie eenvoudiger te maken, verwacht het fusiebedrijf binnen drie jaar 320 tot 345 miljoen euro per jaar aan kosten te besparen. Dat geld zal worden gebruikt voor investeringen in werkgelegenheid, productie en distributie.

Coca-Cola Enterprises krijgt 48 procent van de aandelen in Coca-Cola European Partners, Coca-Cola Iberian Partners 34 procent, terwijl de overige 18 procent naar Coca-Cola Erfrisungsgetränke gaat.

John Brock (van CCE) (rechts) blijft de functie van CEO houden in het nieuwe Coca-Cola European Partners. Sol Daurella (CCIP) (midden) wordt chairwoman van het fusiebedrijf.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?