Europese website Meat-the-facts

Meat the facts

Beeld: Screenshot website Meat the facts

Eind september werd in het Europees Parlement de website Meat the facts gelanceerd. Het doel van deze website is om alle fabels rondom de veehouderij en de vleesproductie tegen te gaan. 

Er is veel discussie over vlees en de veehouderij. Volgens de organisaties achter de website Meat the facts wordt dit debat gedomineerd door belangengroepen die vooral mythes en radicale standpunten verspreiden. Dit wordt versterkt door op sociale media en in de pers. Hierdoor krijgen veel mensen een verkeerd en negatief beeld van de veehouderij en de vleesproductie. 

Achter Meat-the-facts zitten meer dan een dozijn Europese veeorganisaties. Gezamelijk laten zij de andere kant van het verhaal zien, zodat er meer balans ontstaat en de feiten worden weergegeven. Op de website worden de meest gebruikte mythes rondom vlees en veehouderij weerlegd. Bijvoorbeeld de fabel dat er 15.000 liter water nodig zou zijn om één kilo rundvlees te produceren. In werkelijkheid is er ongeveer 50 liter vers water nodig.

De Nederlandse website Vlees.nl is blij met dit initiatief. Op de website staat: "De maatschappelijk discussie over de hoofdthema’s rond kwaliteit, gezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid gaat door. Het kan echter niet zo zijn dat kritiek niet op feiten is gebaseerd en dat ook geen eerlijke dialoog gevoerd wordt met de vele betrokkenen, die dagelijks zorgen voor hoogwaardig en verantwoord geproduceerd voedsel." 

Lees ook
Crowdbutching nu ook in België

Crowdbutching nu ook in België

WINGENE - Crowdbutching, het samen kopen, delen, slachten en eten van een koe, start nu ook in België. Naar Nederlands voorbeeld, zegt één van de Belgische initiatiefnemers David De Keyser op Vlees+. De Keyser is gestart met Deeleenkoe.be. ”Het succes in Nederland bracht ons op een idee. Daar moet ook vraag naar zijn in België.” En dat bleek ook zo....

‘Kipschap super bevat nog veel plofkip’

‘Kipschap super bevat nog veel plofkip’

AMSTERDAM - Het leeuwendeel van het kipassortiment in de supermarkt bestaat nog steeds uit plofkip. Het best scorende filiaal had nog altijd 58 procent plofkip in het kipschap liggen, de slechtste supermarkt 95 procent. Dat meldt Wakker Dier op basis van onderzoek in 10 supermarkten in midden-Nederland. ‘Opmerkelijk’ Wakker Dier noemt de resultaten...

‘Banken liggen dwars bij sanering Vion’

‘Banken liggen dwars bij sanering Vion’

Banken zouden traag geweest zijn met de herfinanciering van Vion Food. Mogelijk is zelfs nog helemaal geen herfinanciering afgegeven voor de saneringsplannen bij Duitse vestigingen. Ook zouden de banken nog geen goedkeuring aan het strategisch plan gegeven hebben. Hierdoor slaagt het vleesconcern er niet in om verliezen weg te werken, meldt het Financieele...