FAIRR: "Vleestaks onvermijdelijk binnen 5 tot 10 jaar"

Vlees

FAIRR - een initiatief van investeerder Coller Capital - laat weer van zich horen. De groep van de Brit Jeremy Coller is goed voor circa $4.000 miljard aan beleggingen over de gehele wereld. Coller waarschuwde beleggers al eerder voor de gevaren van antibiotica voor de waarde van hun portefeuille. Nu wijst hij op de gevolgen van een vleestaks. Zo'n belasting is onvermijdelijk, denkt Coller.

Door Annika de Jong - Foodlog

FAIRR staat niet voor eerlijk, maar voor rendement op boerenproducten. De letters vormen een afkorting van Farm Animal Investment Risk and Return.

In een white paper voor investeerders waarschuwt FAIRR voor al te drieste beleggingen in vleesafhankelijke assets. In navolging van 'zondetaksen' op bijvoorbeeld tabak, suiker en CO2-uitstoot, die al in veel landen gebruikelijk zijn, zullen regeringen een taks gaan invoeren op vlees om de vleesconsumptie te beteugelen. Op die manier willen ze klimaatverandering maar ook de gezondheidsgevolgen van onze al te grote vleesconsumptie binnen de perken proberen te houden.

In Duitsland, Denemarken en Zweden zijn vleestaksen al in het parlement besproken. China ging reeds zover de aanbevolen maximale vleesconsumptie te halveren. "Als beleidsmakers de ware kosten van menselijke epidemies als obesitas, diabetes en kanker willen dekken en daarnaast ook het dubbele probleem van de klimaatverandering en de weerstand tegen antibiotica willen aanpakken, is een verschuiving van subsidiëring naar belasting van de vleesindustrie onvermijdelijk", zegt Jeremy Coller. "Investeerders met een langetermijnvisie moeten zich daar op voorbereiden."

Lees ook
Vion vervangt 3.300 Oost-Europese flexbanen door vaste contracten

Vion vervangt 3.300 Oost-Europese flexbanen door vaste contracten

De Vion Food Group neemt per 1 januari 2021 3.300 werknemers in vaste dienst. Het gaat om medewerkers die al bij de Duitse vestigingen van Vion werken op basis van flexcontracten via bureaus. Vion beëindigt de samenwerking met deze bureaus en neemt zelf de verantwoording over voor de betrokken medewerkers.

Flexitariër eet nog steeds vlees

Flexitariër eet nog steeds vlees

De afgelopen 10 jaar groeide het aantal flexitariërs in Nederland. Van 14 procent in 2011 naar 43 procent in 2019. De vleesconsumptie laat een ander beeld zien. Nederlanders gingen 2 kilo minder vlees eten.

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

De koel- en vrieshuizen in Nederland liggen nog altijd vol met vooral frites en vlees. Dat signaleert de Rabobank. De bank verwacht niet dat dit snel zal afnemen.