FAO: corona duwt wereldvoedselprijzen in de min

coronavirus_Pixabay

Voor het eerst in 4 maanden daalden de wereldvoedselprijzen in februari, rapporteert de Wereldvoedselorganisatie FAO. Het gaat om de prijzen van agrarische bulkgoederen (commodities), zoals plantaardige olie, granen, vlees en zuivel.

De FAO Food Price Index kwam in februari uit op 180,5 punten. Dat is 1 procent lager dan in januari maar nog altijd 8,1 procent hoger dan een jaar eerder.

Volgens de FAO hangt de prijsdaling samen met een sterke daling van de exportprijzen van plantaardige oliën (palmolie), deels veroorzaakt door de angst dat de Covid-19-uitbraak de mondiale vraag zal drukken. Ook de graanindex daalde als gevolg van de verwachting dat de wereldeconomie zal verzwakken. De daling van de FAO Meat Price Index (met 2 procent) hangt samen met minder import in China en de vertraging in de afhandeling van vracht in de Chinese havens. De zuivel- en suikerindexen stegen licht.

Qu Dongyo, directeur-generaal van de FAO, wijst er op dat "in een noodsituatie zoals de huidige COVID-19-uitbraak, de meest kwetsbare landen vaak het meest lijden, in termen van overlijdensgevallen en economie." De FAO kent een aantal programma's om juist de meest kwetsbare landen te helpen hun veerkracht te versterken in dit soort noodsituaties.

Wouter Baan van de financiële boerensite Boerenbusiness maakte vandaag een actuele analyse: Agro-grondstoffen crashen door corona. De prijzen van tarwe, aardappelen, zuivel en varkensvlees dalen snel door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen (sluiting van de VS door Trump gecombineerd door de oliestrijd tussen Rusland en de Opec).

Foodlog

Meer over
Lees ook
Lichte groei van honger in de wereld

Lichte groei van honger in de wereld

Na een decennium waarin het aantal mensen in de wereld dat honger lijdt daalde, is inmiddels weer sprake van groei. Tegelijk neemt obesitas in de wereld toe. Beide trends hebben dezelfde oorzaak: onrust, oorlogen en economische instabiliteit.

FAO denkt dat mensen cactussen moeten eten en koeien ook

FAO denkt dat mensen cactussen moeten eten en koeien ook

Waar denk je aan bij woestijnplanten? Juist, cactussen. Met het oog op de verwoestijning en opwarming van de aarde zijn cactussen dan ook het voedsel van de toekomst, zegt de FAO. Door Cécile Janssen - Foodlog De wereldvoedselorganisatie FAO pleit voor de cactus, om precies te zijn voor de vijgcactus, de prikkelige bladcactus die onder meer op het wapen...

Geen aanwijzingen voor wereldwijd stijgende vleesconsumptie

Geen aanwijzingen voor wereldwijd stijgende vleesconsumptie

De redenering is simpel: de groeiende bevolking van de Derde Wereld neemt het Westers voedselpatroon over; daardoor stijgt de vleesconsumptie en daarmee de prijs van graan. Volgens Vilt is dat "boerenbedrog". Experts van de FAO en de OESO, schrijft de Belgische site, constateren dat de graanprijzen de afgelopen tien jaar wereldwijd maar heel licht zijn...