Fipronilcrisis opent Europese markt voor Turkse eieren

Ei_Fipronil

De aanhoudend hoge eierprijzen als gevolg van de fipronilcrisis leiden tot een reactie in de markt. Schaarste zorgt voor hoge prijzen. De oplossing? Importeer eieren van net buiten de EU.

Door Cécile Janssen – Foodlog

Voor het eerst sinds 2012 heeft Turkije weer eieren naar een aantal Europese landen geëxporteerd, meldt de pro-regeringsgezinde Turkse krant Daily Sabah. Het gaat om gepasteuriseerde eiproducten voor de koek- en banketindustrie.

De fipronilaffaire – eieren bleken besmet met het in de voedselketen verboden insecticide fipronil – die in de zomer van 2017 aan het licht kwam, leidde tot schaarste en dure eieren. Turkse eieren bleken wel aan de vraag van koek- en gebakproducenten in met name Griekenland, Spanje en Roemenië te kunnen voldoen. De Turkse eierexport nam vorig jaar met 30% toe; het land produceerde in 2017 19,5 miljard eieren. Ter vergelijking: Nederland produceert jaarlijks zo'n 11 miljard eieren, waarvan we circa 70% (geldwaarde) exporteren; we importeren ongeveer evenveel eieren als we exporteren ter verwerking in onder meer koekjes, mayonaise, ijs en pasta.

De fipronil-crisis ontstond doordat het middel – illegaal – toegepast bleek te zijn om bloedluis te bestrijden en breidde zich uit naar meer dan 40 landen. Nog altijd zijn bedrijven geblokkeerd omdat er nog te veel fipronil in hun stallen of eieren aangetroffen wordt. Het tekort aan eieren en eiproducten zorgt voor hoge prijzen. De importen moeten die weer terugdringen, zodat de extra marge die van fipronil schone eierboeren hebben kunnen verdienen weer verdampt. Ook bij de later dit jaar te verwachten normalisering van de productie in Nederland, zal de weg die Turkse eieren nu naar de EU vinden wellicht tot wat extra druk op de doorgaans smalle boerenmarges leiden.

Lees ook:

Dossier Fipronil-affaire

Lees ook
‘Groei Chinese vleesconsumptie is niet oneindig’

‘Groei Chinese vleesconsumptie is niet oneindig’

Een steeds groter deel van de omzet van Nederlandse voedselproducenten komt uit het buitenland. Vooral de vleesindustrie zoekt meer naar buitenlandse afzetmarkten, nu steeds meer Europeanen vlees associëren met uitstoot en ongezond voedsel. Maar ook aan de groei in buitenlandse markten zal een einde komen, waarschuwt een rapport van ABN Amro. Vooral...

De branche in cijfers

De branche in cijfers

Dit najaar kwam branchevereniging FNLI met hun jaarlijkse monitor voor de levensmiddelenindustrie. Die laten een stabiele branche zien, maar wel een waarin de groei een klein beetje lijkt te haperen. Na een aantal jaar forse groei is de productie in de levensmiddelensector afgelopen jaar gestabiliseerd. In 2018 bedroeg de totale productiewaarde van...

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...