Fipronilcrisis opent Europese markt voor Turkse eieren

Ei_Fipronil

De aanhoudend hoge eierprijzen als gevolg van de fipronilcrisis leiden tot een reactie in de markt. Schaarste zorgt voor hoge prijzen. De oplossing? Importeer eieren van net buiten de EU.

Door Cécile Janssen – Foodlog

Voor het eerst sinds 2012 heeft Turkije weer eieren naar een aantal Europese landen geëxporteerd, meldt de pro-regeringsgezinde Turkse krant Daily Sabah. Het gaat om gepasteuriseerde eiproducten voor de koek- en banketindustrie.

De fipronilaffaire – eieren bleken besmet met het in de voedselketen verboden insecticide fipronil – die in de zomer van 2017 aan het licht kwam, leidde tot schaarste en dure eieren. Turkse eieren bleken wel aan de vraag van koek- en gebakproducenten in met name Griekenland, Spanje en Roemenië te kunnen voldoen. De Turkse eierexport nam vorig jaar met 30% toe; het land produceerde in 2017 19,5 miljard eieren. Ter vergelijking: Nederland produceert jaarlijks zo'n 11 miljard eieren, waarvan we circa 70% (geldwaarde) exporteren; we importeren ongeveer evenveel eieren als we exporteren ter verwerking in onder meer koekjes, mayonaise, ijs en pasta.

De fipronil-crisis ontstond doordat het middel – illegaal – toegepast bleek te zijn om bloedluis te bestrijden en breidde zich uit naar meer dan 40 landen. Nog altijd zijn bedrijven geblokkeerd omdat er nog te veel fipronil in hun stallen of eieren aangetroffen wordt. Het tekort aan eieren en eiproducten zorgt voor hoge prijzen. De importen moeten die weer terugdringen, zodat de extra marge die van fipronil schone eierboeren hebben kunnen verdienen weer verdampt. Ook bij de later dit jaar te verwachten normalisering van de productie in Nederland, zal de weg die Turkse eieren nu naar de EU vinden wellicht tot wat extra druk op de doorgaans smalle boerenmarges leiden.

Lees ook:

Dossier Fipronil-affaire

Lees ook
BEUC: aantal voedselinspecties in Europa sterk gedaald

BEUC: aantal voedselinspecties in Europa sterk gedaald

Het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn dalen in heel Europa. Dat blijkt uit een rapport van de Europese consumentenorganisatie BEUC, die de inspectierapportages van verschillende EU-landen analyseerde. Over de jaarlijkse rapportages waarmee lidstaten de Europese Commissie moeten informeren over de voedselveiligheidsinspecties...

NVWA niet nalatig in fipronil-affaire

NVWA niet nalatig in fipronil-affaire

De rechtbank in Den Haag oordeelde deze week dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Nederlandse staat in de fipronil-crisis van 2017 geen verwijtbare fouten hebben gemaakt.  LTO Nederland, pluimveehoudersvakbond NVP en 124 pluimveehouders hadden een rechtszaak aangespannen omdat ze van mening zijn dat de NVWA onvoldoende...

Meer residuen van pesticiden in voedsel van buiten EU

Meer residuen van pesticiden in voedsel van buiten EU

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA publiceerde deze week een rapport over sporen van bestrijdingsmiddelen in voedselproducten. In 2017 analyseerden nationale autoriteiten binnen de EU ongeveer 88.000 voedingsmiddelen op zulke residuen. Conclusie: het aantal overschrijdingen is iets gestegen, van 3,8% in 2016 naar 4,1% in 2017. Dat heeft...