Fipronilcrisis opent Europese markt voor Turkse eieren

Ei_Fipronil

De aanhoudend hoge eierprijzen als gevolg van de fipronilcrisis leiden tot een reactie in de markt. Schaarste zorgt voor hoge prijzen. De oplossing? Importeer eieren van net buiten de EU.

Door Cécile Janssen – Foodlog

Voor het eerst sinds 2012 heeft Turkije weer eieren naar een aantal Europese landen geëxporteerd, meldt de pro-regeringsgezinde Turkse krant Daily Sabah. Het gaat om gepasteuriseerde eiproducten voor de koek- en banketindustrie.

De fipronilaffaire – eieren bleken besmet met het in de voedselketen verboden insecticide fipronil – die in de zomer van 2017 aan het licht kwam, leidde tot schaarste en dure eieren. Turkse eieren bleken wel aan de vraag van koek- en gebakproducenten in met name Griekenland, Spanje en Roemenië te kunnen voldoen. De Turkse eierexport nam vorig jaar met 30% toe; het land produceerde in 2017 19,5 miljard eieren. Ter vergelijking: Nederland produceert jaarlijks zo'n 11 miljard eieren, waarvan we circa 70% (geldwaarde) exporteren; we importeren ongeveer evenveel eieren als we exporteren ter verwerking in onder meer koekjes, mayonaise, ijs en pasta.

De fipronil-crisis ontstond doordat het middel – illegaal – toegepast bleek te zijn om bloedluis te bestrijden en breidde zich uit naar meer dan 40 landen. Nog altijd zijn bedrijven geblokkeerd omdat er nog te veel fipronil in hun stallen of eieren aangetroffen wordt. Het tekort aan eieren en eiproducten zorgt voor hoge prijzen. De importen moeten die weer terugdringen, zodat de extra marge die van fipronil schone eierboeren hebben kunnen verdienen weer verdampt. Ook bij de later dit jaar te verwachten normalisering van de productie in Nederland, zal de weg die Turkse eieren nu naar de EU vinden wellicht tot wat extra druk op de doorgaans smalle boerenmarges leiden.

Lees ook:

Dossier Fipronil-affaire

Lees ook
Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

In vier jaar tijd is de omzet aan voeding met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor duurzaamheid in de Nederlandse supermarkten meer dan verdubbeld. Dat meldt onderzoeksbureau IRI naar aanleiding van de publicatie van de meest recente Monitor Keurmerken Retail.

EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om voedselverspilling te meten. Ongeveer 20% van het voedsel dat in de EU wordt geproduceerd raakt verloren...

BEUC: Voedseletikettering moet campagnethema zijn voor Europese verkiezingen

BEUC: Voedseletikettering moet campagnethema zijn voor Europese verkiezingen

De Europese consumentenorganisatie BEUC dringt er bij beleidsmakers op aan tijdens de Europese verkiezingscampagnes ook aandacht te besteden aan voedseletiketten, meldt FoodNavigator. Voedingslabels moeten ‘de gezonde keuze de makkelijke keuze maken’ voor consumenten teneinde de obesitasepidemie een halt toe te roepen.  Door...