Fipronilkippen verkocht ondanks verbod

pluimvee

Ondanks het vervoersverbod tijdens de fipronilcrisis kon een aantal geblokkeerde bedrijven toch leghennen doorverkopen aan boeren. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) tegen RTL Z.

Volgens de NVWA kregen twee bedrijven toestemming om kippen te kopen en te vervoeren. De boeren hadden de kippen al eerder besteld. De kippen hadden op het moment van verkoop een te hoge fipronilwaarde. De boeren maakten een bewuste keuze om deze kippen toch af te nemen.

Volgens Eric Hubers van LTO Nederland hadden de boeren twee keuzes. "Of de kippen niet afnemen en opnieuw zes maanden wachten op een nieuwe lichting, of de kippen wel afnemen en vier weken in de rui doen, waarna de kippen opnieuw worden getest. Een aantal boeren heeft voor dat laatste gekozen en de fipronilkippen toch gekocht."

Woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA geeft aan dat de boeren ontheffing hebben aangevraagd en gekregen. "Een vervoersverbod is een algemene regel die wordt gehandhaafd door de NVWA, maar als een bedrijf om dierenwelzijnsredenen ergens tegenaan loopt en in ernstige problemen komt, dan is het gebruikelijk dat bij de NVWA wordt gevraagd hoe daarmee kan worden omgegaan. Het is geen algemene uitzondering, maar een incidentele."

Lees ook:

Dossier Fipronil-affaire

Lees ook
Annechien ten Have ontvangt koninklijke onderscheiding

Annechien ten Have ontvangt koninklijke onderscheiding

Varkenshouder, akkerbouwer en biogasboer Annechien ten Have is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, voor haar inspanningen in de agrofood-sector.

NVWA treft illegale gewasbeschermingsmiddelen aan

NVWA treft illegale gewasbeschermingsmiddelen aan

De NVWA heeft ruim 2.000 kg illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. De middelen werden aangetroffen bij de doorzoeking van vier locaties voor chrysanten- en fruitteelt in Gelderland.

Servies met bamboe of mais niet veilig?

Servies met bamboe of mais niet veilig?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert geen servies van melamine met bamboe of maïs meer te gebruiken.  Ook roept de autoriteit winkels op hun bamboeserviesproducten uit de schappen te halen. Uit melamine kan formaldehyde vrijkomen, een stof die schadelijk is voor de gezondheid, schrijft NRC. Keukenservies van bamboevezels...