Fipronilkippen verkocht ondanks verbod

pluimvee

Ondanks het vervoersverbod tijdens de fipronilcrisis kon een aantal geblokkeerde bedrijven toch leghennen doorverkopen aan boeren. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) tegen RTL Z.

Volgens de NVWA kregen twee bedrijven toestemming om kippen te kopen en te vervoeren. De boeren hadden de kippen al eerder besteld. De kippen hadden op het moment van verkoop een te hoge fipronilwaarde. De boeren maakten een bewuste keuze om deze kippen toch af te nemen.

Volgens Eric Hubers van LTO Nederland hadden de boeren twee keuzes. "Of de kippen niet afnemen en opnieuw zes maanden wachten op een nieuwe lichting, of de kippen wel afnemen en vier weken in de rui doen, waarna de kippen opnieuw worden getest. Een aantal boeren heeft voor dat laatste gekozen en de fipronilkippen toch gekocht."

Woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA geeft aan dat de boeren ontheffing hebben aangevraagd en gekregen. "Een vervoersverbod is een algemene regel die wordt gehandhaafd door de NVWA, maar als een bedrijf om dierenwelzijnsredenen ergens tegenaan loopt en in ernstige problemen komt, dan is het gebruikelijk dat bij de NVWA wordt gevraagd hoe daarmee kan worden omgegaan. Het is geen algemene uitzondering, maar een incidentele."

Lees ook:

Dossier Fipronil-affaire

Lees ook
Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Veranderende consumptiegewoonten, fraude, vergrijzing en PFAS’s tarten de voedselveiligheid. Sommige risico’s staan op de radar, andere dreigingen zijn in opmars en nog te weinig in beeld. “Meer onderzoek is wenselijk.”

NEPLUVI tevreden over verloop warme periode

NEPLUVI tevreden over verloop warme periode

Begin augustus liepen de temperaturen weer hoog op. Sinds juni 2020 is er een wettelijk transportverbod voor dieren als het 35 graden of warmer is. Deze zomer trad dit verbod in werking. NEPLUVI laat in een persbericht weten tevreden terug te kijken op deze warme periode.

NVWA inspectieresultaten per 1 september sneller openbaar

NVWA inspectieresultaten per 1 september sneller openbaar

Een nieuwe beleidsregel stelt de NVWA in staat om inspectieresultaten veel sneller dan voorheen openbaar te maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor visafslagen.