FNLI blij met CBL-stappen voor voedselvertrouwen

RIJSWIJK - De FNLI verwelkomt de stappen van het CBL om het vertrouwen van consumenten in de voedselketen terug te winnen. Bedrijven die het vertrouwen van afnemers en consumenten beschamen, mogen geen deel uitmaken van de voedselketen, stelt de organisatie.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) geeft aan zeer nauw samen te werken met de retail (CBL) om voedselfraude uit te bannen en het vertrouwen te herstellen. De organisatie meldt dan ook vergelijkbare beleidslijnen met de achterban te hebben uitgezet.

Beide koepelorganisaties trekken bovendien samen op in de Taskforce Voedselvertrouwen om samen met overheid en andere ketenpartners het vertrouwen te herstellen.

Productintegriteit

Met het uitbreiden van GFSI-erkende (Global Food Safety Initiative) kwaliteitssystemen met een “Food Fraud” module, zoals het CBL voorstelt, wordt volgens de FNLI behalve voedselveiligheid ook productintegriteit geborgd.

De organisatie wil verder, net als het CBL, een optimale informatie-uitwisseling tussen bedrijfsleven en overheid en tussen bedrijven onderling, daar waar het mededingingsrecht dat toelaat.

'Geen enkel excuus'

Voor onaangekondigde inspecties maakten we ons 2 jaar geleden al hard, zegt de FNLI. Zo kunnen bedrijven namelijk te allen tijde aantonen dat ze voldoen aan de strenge kwaliteitseisen.

De FNLI stelt dat voor fraude met voedsel geen enkel excuus bestaat. Bedrijven die het vertrouwen van hun afnemers (en dus ook van consumenten) beschamen en wetgeving met voeten treden mogen geen deel uitmaken van de voedselketen, meldt de organisatie.

Lees ook:

CBL gaat huismerkproducenten controleren (19 juni 2014)

FNLI: ‘Uitspraken hoofd NVWA generaliserend’ (20 maart 2014)

Lees ook
NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Ons voedsel is momenteel extreem veilig, mits de verwerker zijn leveranciersbeoordelingen goed op orde heeft en de risicoprofielen op hun juiste waarde inschat. Daarvoor is veel kennis op de afdeling QA nodig en men moet het wereldklimaatbeeld en de actualiteit goed volgen. Dit kan groot financieel voordeel opleveren. Bijvoorbeeld, als blijkt dat de...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren