FNLI komt met handleiding etiketteren

evmi-etiket

RIJSWIJK - De FNLI heeft een nieuwe handleiding ontwikkeld om bedrijven te helpen bij het invoeren van de nieuwe etiketteringsverordening.

In de handleiding wordt praktisch uitgelegd welke voorschriften veranderd of nieuw zijn, met de invoering van de Europese Verordening 1169/2011/EG.

Zo bevat de handleiding een checklist waarmee fabrikanten kunnen nagaan of de etiketten voldoen aan de verplichte onderdelen.

De grootste veranderingen op het etiket hangen samen met de minimale lettergrootte, de voedingswaardedeclaratie, vermelding van herkomst en het in een vet lettertype plaatsen van allergenen.

Lettergrootte

De tekst van alle verplichte informatie op een productetiket moet minimaal 1,2 millimeter hoog zijn (corpsgrootte van de letters). Voor kleine productetiketten zijn er bepaalde uitzonderingen.

Voedingswaardedeclaratie

Op het etiket moeten de 7 voedingsstoffen (energie; vet, waarvan verzadigd; koolhydraten, waarvan suiker; eiwit en zout) in deze volgorde worden geplaatst.

Herkomstetikettering

Voorlopig is het alleen voor al het onbewerkte vlees verplicht te vermelden waar het dier is gehouden en waar het is geslacht, alsmede een batchcode waartoe het vlees behoort.

Er wordt door de EC nog gekeken of een vermelding van de herkomst van andere producten of ingrediënten verplicht wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vlees als ingrediënt (in samengestelde producten).

Allergenen

De aanwezigheid van allergene ingrediënten moet benadrukt worden in de ingrediëntenlijst. Dit gebeurt door de allergenen in vet lettertype af te drukken.

De handleiding is op te vragen bij de FNLI (via een mail naar secretariaat@fnli.nl). Voor leden is de handleiding gratis, niet-leden betalen 250 euro.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Minister laat Voedings-app ontwikkelen

Minister laat Voedings-app ontwikkelen

Minister Schippers van Volksgezondheid laat het Voedingscentrum een Voedings-app ontwikkelen. Deze bevat informatie over de samenstelling en voedingswaarde van de diverse producten die op de markt zijn. Dat meldt de minister in het actieplan etikettering van levensmiddelen. Schippers heeft een brief over het actieplan naar de Tweede Kamer is gestuurd....

Etiketten België vaker niet in orde

Etiketten België vaker niet in orde

In België zijn vorig jaar 241 overtredingen geconstateerd op de reglementen inzake etikettering, benaming, oorsprong, productiemethode, samenstelling en publiciteit van voedingsmiddelen. Vijf jaar geleden waren er nog 91 inbreuken vastgesteld. De afgelopen vijf jaar heeft de Economische Inspectie van het FAVV in totaal 1088 processen-verbaal opgemaakt....

Mars: eet onze saus niet te vaak

Mars: eet onze saus niet te vaak

Mars Food gaat adviseren hoe vaak bepaalde producten het best gegeten kunnen worden. Dit om gezonder eten te bevorderen. De fabrikant van onder meer Uncle Ben's en Suzi Wan stelt dat in sommige sauzen van het bedrijf bijvoorbeeld een hoeveelheid zout zit, die een advies rechtvaardigt dat het maar beter niet vaker dan eens per week kan worden gegeten....