Foodbedrijven doen te weinig aan CO2-uitstoot

aarde315

DEN HAAG - De 10 grootste voedingsmiddelenbedrijven doen te weinig om klimaatverandering aan te pakken. Ze dragen zelf bij aan het probleem, vooral in de toeleveringsketen. Als hun gezamenlijke CO2-uitstoot zou worden vergeleken met die van landen, zouden zij qua vervuiling op plek 25 staan.

Dat meldt Oxfam Novib in het rapport Standing on the Sidelines, dat is gepresenteerd als onderdeel van de internationale Behind the Brands campagne. Deze campagne richt zich op het sociale en milieubeleid van de 10 grootste levensmiddelenbedrijven in de wereld.

Het gaat om Associated British Foods (ABF), Coca-Cola, Danone, General Mills, Kellogg, Mars, Mondelez International, Nestlé, PepsiCo en Unilever. Deze 10 samen produceren jaarlijks 263,7 miljoen ton broeikasgassen, heeft Oxfam becijferd. Dit is een even grote uitstoot als alle Scandinavische landen bij elkaar.

Toeleveringsketen

Ongeveer 29,8 miljoen ton hiervan komt uit de eigen directe bedrijfsvoering. De helft komt voor rekening van de productie van landbouwgewassen in de toeleveringsketen. Juist deze uitstoot wordt niet gedekt door de doelen die de bedrijven zich zelf hebben gesteld om de CO2-uitstoot te verminderen. Oxfam Novib noemt ze hierin nalatig.

Ook roeren ze zich te weinig in openbare debatten over de aanpak van klimaatverandering. Uitzonderingen hierin zijn Unilever en Nestlé en in mindere mate Coca-Cola en Mars.

Nu al schade

Een aantal bedrijven leidt nu al schade door de klimaatverandering. Unilever zegt hierdoor jaarlijks 300 miljoen euro te verliezen door overstromingen en extreme kou. General Mills meldt begin 2014 62 productiedagen (zo’n 3 tot 4 procent) te hebben verloren door extreem weer.

Oxfam Novib heeft becijferd dat met name Kellogg en General  Mills slecht scoren op hun beleid om klimaatverandering tegen te gaan. De organisatie roept deze bedrijven op hun uitstoot bij de productie van landbouwgewassen bekend te maken evenals hun meest vervuilende leveranciers. Verder vindt Oxfam dat zij voor hun toeleveranciers reductiedoelen moeten opstellen.

Prijzen stijgen

Door klimaatverandering en stijgende graanprijzen zal de consumentenprijs van de cornflakes van Kellogg’s en Kix Cereal van General Mills de komende 15 jaar tot 44 procent duurder kunnen worden, verwacht Oxfam Novib.

Lees ook:

Foodbedrijven verbeteren sociaal en milieubeleid (26 februari 2014)

Lees ook
Olam zoekt naar baanbrekend onderzoek rondom voedselzekerheid

Olam zoekt naar baanbrekend onderzoek rondom voedselzekerheid

Agrimultinational Olam is op zoek naar innovatieve, wetenschappelijke onderzoeksprojecten die een directe impact hebben op voedselzekerheid. In 2021 geeft het bedrijf voor de vierde keer de Olam Prize for Innovation in Food Secutiry weg, met een beurs van $75.000 voor het winnende project. In tegenstelling tot andere onderzoeksprijzen, moeten de deelnemers...

Baltussen Konservenfabriek bestaat 150 jaar

Baltussen Konservenfabriek bestaat 150 jaar

Baltussen Konservenfabriek is de oudste conservenfabriek van Nederland. Dit jaar bestaat het bedrijf 150 jaar. Daarom organiseert Baltussen op 8 juni een jubileumevent voor relaties om kennis te delen over groenteteelt in de keten. Ook bracht het bedrijf een gefilmd bedrijfsportret uit: ‘Al het goede zit vanbinnen.’   “Samenwerken met anderen is voor...

Wereldwijde risico's brengen voedselzekerheid in gevaar

Wereldwijde risico's brengen voedselzekerheid in gevaar

Hoewel ondernemers gewend zijn om te gaan met onzekerheid komen momenteel wereldwijd veel risico’s en onzekerheden bij elkaar. Dat kan een verlammende werking hebben op de economie en samenleving, waardoor voedselzekerheid, duurzaamheid en leefbaarheid in het geding komen. Dat zei persoonlijk hoogleraar Risk management in food supply chains prof.dr....